Европски тужилац покренуо истрагу против два хрватска функционера

Танјуг
Европски тужилац покренуо истрагу против два хрватска функционера

ЗАГРЕБ- Канцеларија европског јавног тужиоца (ЕППО) у Загребу званично је покренула истрагу против двије особе – бивссе министарке и бивше запослене у хрватском Министарству регионалног развоја и фондова Европске уније (МРРФЕУ) – због злоупорабе положаја и овлашћења.

Истрага је уследила након увиђаја спроведеног у сарадњи са Националним полицијским Уредом за сузбијање корупције и организираног криминалитета (ПНУСКОК).

Одговорност бивше министарке МРРФЕУ-а била је да обезбједи законито троссење средстава Европске уније и националних средстава, као и да поступци јавне набаве које спроводи овај ресор буду у складу са законом. Увиђајем је, медјутим, утврђено да је бивсса министарка у периоду од маја 2017. до јула 2019. налагала да се њени приватни тросскови у угоститељским објектима који нису били у оправдане службене већ у приватне, и као такви нису били прихватљиви за финансирање средствима Уније, плате јавним новцем.

Тако, како преноси ХРТ, постоји основана сумња да је у најмање девет наврата министарка издала налоге да се њени приватни тросскови у угоститељским објектима дјелом плате с позиције репрезентације Кабинета као троссак репрезентације у службене сврхе, иако за то није било основа, а дјелом укључукући у тросскове набавке Управе за стратесско планирање и координацију ЕУ фондова из Оперативног програма Конкурентност и кохезија.

 Такође се сумња да је бивша запослена у овом ресору, која је била задуззена за организацију службених активности у име Управе за стратешко планирање и координацију ЕУ фондова Министарства, припремила једноставни поступак јавне набавке и предузела све радње потребне да трошкови рођенданске прославе бивше министарке у ресторану буду покривени бесповратним средствима из Опреративног програма конкурентност и кохезиј

а. Тако је, наводи се, износ од најмање 1.353,77 евра настао у приватне сврхе бивше министарке, плаћен средствима из ЕУ фондова (85 одсто) и Дрззавног будззета (15 одсто).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана