Evropski tužilac pokrenuo istragu protiv dva hrvatska funkcionera

Tanjug
Evropski tužilac pokrenuo istragu protiv dva hrvatska funkcionera

ZAGREB- Kancelarija evropskog javnog tužioca (EPPO) u Zagrebu zvanično je pokrenula istragu protiv dvije osobe – bivsse ministarke i bivše zaposlene u hrvatskom Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Evropske unije (MRRFEU) – zbog zlouporabe položaja i ovlašćenja.

Istraga je usledila nakon uviđaja sprovedenog u saradnji sa Nacionalnim policijskim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Odgovornost bivše ministarke MRRFEU-a bila je da obezbjedi zakonito trossenje sredstava Evropske unije i nacionalnih sredstava, kao i da postupci javne nabave koje sprovodi ovaj resor budu u skladu sa zakonom. Uviđajem je, medjutim, utvrđeno da je bivssa ministarka u periodu od maja 2017. do jula 2019. nalagala da se njeni privatni trosskovi u ugostiteljskim objektima koji nisu bili u opravdane službene već u privatne, i kao takvi nisu bili prihvatljivi za finansiranje sredstvima Unije, plate javnim novcem.

Tako, kako prenosi HRT, postoji osnovana sumnja da je u najmanje devet navrata ministarka izdala naloge da se njeni privatni trosskovi u ugostiteljskim objektima djelom plate s pozicije reprezentacije Kabineta kao trossak reprezentacije u službene svrhe, iako za to nije bilo osnova, a djelom uključukući u trosskove nabavke Uprave za stratessko planiranje i koordinaciju EU fondova iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

 Takođe se sumnja da je bivša zaposlena u ovom resoru, koja je bila zaduzzena za organizaciju službenih aktivnosti u ime Uprave za strateško planiranje i koordinaciju EU fondova Ministarstva, pripremila jednostavni postupak javne nabavke i preduzela sve radnje potrebne da troškovi rođendanske proslave bivše ministarke u restoranu budu pokriveni bespovratnim sredstvima iz Oprerativnog programa konkurentnost i kohezij

a. Tako je, navodi se, iznos od najmanje 1.353,77 evra nastao u privatne svrhe bivše ministarke, plaćen sredstvima iz EU fondova (85 odsto) i Drzzavnog budzzeta (15 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana