Европски суд казнио Словенију са 750.000 евра

Тањуг
Европски суд казнио Словенију са 750.000 евра

ЉУБЉАНА - Суд правде Евроспке уније наложио је Словенији да плати казну од 750.000 евра јер није благовремено пренијела у национално законодавство измјене европске директиве из 2016. о тржиштима финансијских инструмената и јер о томе није обавјестила Европску комисију, показује пресуда објављена данас.

Европска комисија тужила је Словенију овим поводом 2018. године, када су релевантне промене Директиве о тржиштима финансијских инструмената (МИФИД) ступиле на снагу, преноси агенција СТА.

Измјене се односе на заштиту финансијских инструмената и имовине клијената, што је, према аргументима Комисије сумираним у образложењу суда, важан дио система.

Државе чланице ЕУ имале су рок до 3. јула 2017. године да имплементирају директиву МИФИД у национално законодавство и да о томе обавјесте ЕК.

Будући да Комисија до тада није добила никакве информације из Словеније, издала је упозорење у септембру 2017. Тада је Словенија одговорила да се мјере за транспозицију припремају и да би требало да буду усвојене до априла 2018. године.

Међутим, званична Љубљана је у августу 2018. обавестила Комисију да су у Словенији одржани превремени избори затраживши разумевање за кашњење, а у октобру исте године је ЕК оценила да је Словенија није информисала о националним мерама за пренос директиве и поднијела тужбу Суду правде ЕУ, предложивши паушалну новчану казну.

Словенија је директиву пренијела у национално законодавство у децембру 2018, и на тужбу ЕК одговорила ставом да је предложена паушална новчана казна неоправдана и превисока, тражећи од суда да одбаци тужбу.

Ипак, суд се приклонио Европској комисији и наложио Словенији да плати и све судске трошкове, наводи СТА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана