Evropski sud kaznio Sloveniju sa 750.000 evra

Tanjug
Evropski sud kaznio Sloveniju sa 750.000 evra

LjUBLjANA - Sud pravde Evrospke unije naložio je Sloveniji da plati kaznu od 750.000 evra jer nije blagovremeno prenijela u nacionalno zakonodavstvo izmjene evropske direktive iz 2016. o tržištima finansijskih instrumenata i jer o tome nije obavjestila Evropsku komisiju, pokazuje presuda objavljena danas.

Evropska komisija tužila je Sloveniju ovim povodom 2018. godine, kada su relevantne promene Direktive o tržištima finansijskih instrumenata (MIFID) stupile na snagu, prenosi agencija STA.

Izmjene se odnose na zaštitu finansijskih instrumenata i imovine klijenata, što je, prema argumentima Komisije sumiranim u obrazloženju suda, važan dio sistema.

Države članice EU imale su rok do 3. jula 2017. godine da implementiraju direktivu MIFID u nacionalno zakonodavstvo i da o tome obavjeste EK.

Budući da Komisija do tada nije dobila nikakve informacije iz Slovenije, izdala je upozorenje u septembru 2017. Tada je Slovenija odgovorila da se mjere za transpoziciju pripremaju i da bi trebalo da budu usvojene do aprila 2018. godine.

Međutim, zvanična Ljubljana je u avgustu 2018. obavestila Komisiju da su u Sloveniji održani prevremeni izbori zatraživši razumevanje za kašnjenje, a u oktobru iste godine je EK ocenila da je Slovenija nije informisala o nacionalnim merama za prenos direktive i podnijela tužbu Sudu pravde EU, predloživši paušalnu novčanu kaznu.

Slovenija je direktivu prenijela u nacionalno zakonodavstvo u decembru 2018, i na tužbu EK odgovorila stavom da je predložena paušalna novčana kazna neopravdana i previsoka, tražeći od suda da odbaci tužbu.

Ipak, sud se priklonio Evropskoj komisiji i naložio Sloveniji da plati i sve sudske troškove, navodi STA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana