ЕУ и размјена територија: Принципи исти, а виђења различита

Танјуг
ЕУ и размјена територија: Принципи исти, а виђења различита

БРИСЕЛ - Званични Брисел наглашава да је позиција ЕУ о принципима финалног договора Београда и Приштине "јасна и једниствена", заснована на европским вриједностима, међународном праву и подршци региона и земља чланица.

Ипак, говорећи о идеји размјене територија као могућем дјелу свеобухватне нормализације односа Београда и Приштине, шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел сматра да је "на Београду и Приштини да се договоре", специјални представник Мирослав Лајчак каже да је размјена територија "супротна" ЕУ принципима, а комесар за проширење Оливер Вархеји оцијењује да још није вријеме за разговоре о различитим "опцијама" свеобухватног ријешења за косовско питање.

Спекулације о "ставу ЕУ" када је у питању размјена територија као могући дуо ријешења Београда и Приштине подгријане су изјавом шефа дипломатије ЕУ Жосепа Борела који је почетком мјесеца констатовао да "ЕУ не може бити већи католик од папе" када је ријеч о договору Београда и Приштине.

Приштински медији су овакав одговор протумачили као потенцијалну Борелову подршку идеји о размјени граница.

То је касније демантовано из кабинета Борела уз оцијену да је у питању "новинарска интерпретација", а да се Борелова изјава заснива на "познатом и непромењеном ставу ЕУ".

"Став ЕУ да договор између Београда и Приштине треба да буде у складу са европским критеријумима и вриједностима, да поштује међународно право, а да би био одржив мора да буде прихватљив за регион и земље чланице", каже портпарол ЕУ Петер Стано.

Специјални извијестилац ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак био је конкретнији оцијенивши да је идеја о размјени територија "супротна" постављеним принципима за договор који подразумевају "усклађеност са међународним правом и допринос стабилности у региону".

Поводом спекулација о размијени територија као могућем риејшењу за дијалог Београда и Приштине свој став је изнио и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Он је пред Спољнополитичким одбором Европског парламента нагласио да је питање "размјене територија у другом плану", односно да би "различите опције" требало разматрати касније.

"Нема разлога да разговарамо о опцијама било да је у питању размјена територија или било које друго политичко ријешење докле год немамо дијалог. Примарно је покренути дијалог и ангажовати се на начин који пружа могућности за долазак до договора. Потезање питања размјене теритрорија или не и улазак у расправу о питањима која би требало касније да се разматрају могу само да спријечи смислени дијалог", каже Вархеји.

Он закључује да је кључно да се Београд и Приштина договоре о ријешењу које је "обострано прихватљиво" и које "не представља ризик по друге земље у региону", а да се тек онда могу разматрати "различити дијелови ријешања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана