EU i razmjena teritorija: Principi isti, a viđenja različita

Tanjug
EU i razmjena teritorija: Principi isti, a viđenja različita

BRISEL - Zvanični Brisel naglašava da je pozicija EU o principima finalnog dogovora Beograda i Prištine "jasna i jednistvena", zasnovana na evropskim vrijednostima, međunarodnom pravu i podršci regiona i zemlja članica.

Ipak, govoreći o ideji razmjene teritorija kao mogućem djelu sveobuhvatne normalizacije odnosa Beograda i Prištine, šef diplomatije EU Žosep Borel smatra da je "na Beogradu i Prištini da se dogovore", specijalni predstavnik Miroslav Lajčak kaže da je razmjena teritorija "suprotna" EU principima, a komesar za proširenje Oliver Varheji ocijenjuje da još nije vrijeme za razgovore o različitim "opcijama" sveobuhvatnog riješenja za kosovsko pitanje.

Spekulacije o "stavu EU" kada je u pitanju razmjena teritorija kao mogući duo riješenja Beograda i Prištine podgrijane su izjavom šefa diplomatije EU Žosepa Borela koji je početkom mjeseca konstatovao da "EU ne može biti veći katolik od pape" kada je riječ o dogovoru Beograda i Prištine.

Prištinski mediji su ovakav odgovor protumačili kao potencijalnu Borelovu podršku ideji o razmjeni granica.

To je kasnije demantovano iz kabineta Borela uz ocijenu da je u pitanju "novinarska interpretacija", a da se Borelova izjava zasniva na "poznatom i nepromenjenom stavu EU".

"Stav EU da dogovor između Beograda i Prištine treba da bude u skladu sa evropskim kriterijumima i vrijednostima, da poštuje međunarodno pravo, a da bi bio održiv mora da bude prihvatljiv za region i zemlje članice", kaže portparol EU Peter Stano.

Specijalni izvijestilac EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak bio je konkretniji ocijenivši da je ideja o razmjeni teritorija "suprotna" postavljenim principima za dogovor koji podrazumevaju "usklađenost sa međunarodnim pravom i doprinos stabilnosti u regionu".

Povodom spekulacija o razmijeni teritorija kao mogućem riejšenju za dijalog Beograda i Prištine svoj stav je iznio i komesar za proširenje Oliver Varheji.

On je pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta naglasio da je pitanje "razmjene teritorija u drugom planu", odnosno da bi "različite opcije" trebalo razmatrati kasnije.

"Nema razloga da razgovaramo o opcijama bilo da je u pitanju razmjena teritorija ili bilo koje drugo političko riješenje dokle god nemamo dijalog. Primarno je pokrenuti dijalog i angažovati se na način koji pruža mogućnosti za dolazak do dogovora. Potezanje pitanja razmjene teritrorija ili ne i ulazak u raspravu o pitanjima koja bi trebalo kasnije da se razmatraju mogu samo da spriječi smisleni dijalog", kaže Varheji.

On zaključuje da je ključno da se Beograd i Priština dogovore o riješenju koje je "obostrano prihvatljivo" i koje "ne predstavlja rizik po druge zemlje u regionu", a da se tek onda mogu razmatrati "različiti dijelovi riješanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana