Еди Рама: Мапа са промјеном граница на западном Балкану постоји, видио сам је

Г.С.
Еди Рама: Мапа са промјеном граница на западном Балкану постоји, видио сам је

ТИРАНА - Премијер Албаније Еди Рама коментарисао је јуче “нон пејпер” премијера Словеније Јанеза Јанше, рекавши да постоји мапа у којој су промјењене границе земаља у региону западног Балкана.

Како пишу албански медији, Рама је, гостујући у емисији “Избори 2021 на В+”, казао да је мапу видио и прије него што ју је показао свом словеначком колеги Јанезу Јанши.

“Разговарали смо прије извјесног времена. Такође сам видио овај документ који је изашао. Немам коментар”, рекао је Рама.

Подсјећамо, у четвртак је словеначки портал “necenzurisano.si” објавио документ “non paper” за који се тврди да је копија оригиналног документа у којим се третира прекрајање граница земаља западног Балкана.

Према том документу, предлаже се редефинисање границе Косова и Србије, уједињење Косова са Албанијом, уједињење дијелова Црне Горе са албанском већином и Сјеверне Македоније са Албанијом, могућност отцјепљење Републике Српске од Босне и Херцеговине и уједињења дијелова одређених кантона у Федерацији БиХ са Хрватском.

Европска унија је неколико пута рекла да не зна за такав документ. Словеначки премијер Јанез Јанша, чија ће земља предсједавати Европском унијом у другој половини ове године, написао је да су тврдње за такав документ акције усмјерене на “наношење штете Словенији у ЕУ”.

“Словенија озбиљно тражи рјешења за развој региона и европску будућност за земље западног Балкана и управо такви списи покушавају да спријече овај циљ”, написао је Јанша на друштвеним мрежама, али реакције су се наставиле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана