Edi Rama: Mapa sa promjenom granica na zapadnom Balkanu postoji, vidio sam je

G.S.
Edi Rama: Mapa sa promjenom granica na zapadnom Balkanu postoji, vidio sam je

TIRANA - Premijer Albanije Edi Rama komentarisao je juče “non pejper” premijera Slovenije Janeza Janše, rekavši da postoji mapa u kojoj su promjenjene granice zemalja u regionu zapadnog Balkana.

Kako pišu albanski mediji, Rama je, gostujući u emisiji “Izbori 2021 na V+”, kazao da je mapu vidio i prije nego što ju je pokazao svom slovenačkom kolegi Janezu Janši.

“Razgovarali smo prije izvjesnog vremena. Takođe sam vidio ovaj dokument koji je izašao. Nemam komentar”, rekao je Rama.

Podsjećamo, u četvrtak je slovenački portal “necenzurisano.si” objavio dokument “non paper” za koji se tvrdi da je kopija originalnog dokumenta u kojim se tretira prekrajanje granica zemalja zapadnog Balkana.

Prema tom dokumentu, predlaže se redefinisanje granice Kosova i Srbije, ujedinjenje Kosova sa Albanijom, ujedinjenje dijelova Crne Gore sa albanskom većinom i Sjeverne Makedonije sa Albanijom, mogućnost otcjepljenje Republike Srpske od Bosne i Hercegovine i ujedinjenja dijelova određenih kantona u Federaciji BiH sa Hrvatskom.

Evropska unija je nekoliko puta rekla da ne zna za takav dokument. Slovenački premijer Janez Janša, čija će zemlja predsjedavati Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, napisao je da su tvrdnje za takav dokument akcije usmjerene na “nanošenje štete Sloveniji u EU”.

“Slovenija ozbiljno traži rješenja za razvoj regiona i evropsku budućnost za zemlje zapadnog Balkana i upravo takvi spisi pokušavaju da spriječe ovaj cilj”, napisao je Janša na društvenim mrežama, ali reakcije su se nastavile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana