Дванаестогодишња Александра Зец да добије трг или улицу

Срна

ЗАГРЕБ - Sрпско народно вијеће и Центар за суочавање с прошлошћу “Документа” одржали су данас комеморацију за српску породицу Зец, брутално убијену 7. децембра 1991. године, те најавили да ће тражити да један загребачки трг или улица понесе име по дванаестогодишњој Александри.

Истрајаће, како су најавили, у томе да Александра добије свој трг или улицу до обиљежавања 30 године од њихове бруталне ликвидације, односно до 7. децембра 2021. године, преносе хрватски медији.

Александра и њени родитељи Михајло и Марија Зец убијени су на данашњи датум у вечерњим сатима 1991. од руке припадника резервне полиције којом је командовао Томислав Мерчеп.

Од градских власти ће тражити да се мјесто убиства Александре и Марије Зец, планинарски дом “Адолфовац” на Сљемену, очисти, да се поставе клупице, уреди и означи шеталиште и постави спомен плоча.

Генерални секретар Саша Милошевић рекао је у име СНВ-а да је период деведесетих година веома тужан, црн, трагичан и срамотан период хрватске историје.

Један од иницијатора комеморације, новинар и уредник портала “Аутограф” Драго Пилсел истакао је да су неки од убица касније напредовали у каријери, па их је и тадашњи предсједник Хрватске Фрањо Туђман одликовао.

Он сматра да је “епизода њиховог убиства једно од најсрамотнијих поглавља новије хрватске историје”.

Руководилац хрватског Центра “Документа” Весна Тершелич упитала је политичаре и хрватске грађане хоће ли знати и памтити, не само жртве рата, за које Сабор доноси посебан датум у календару, већ сву убијену дјецу, којих је више од 400.

Представници Центра “Документа” и СНВ-а поставили су вијенац и запалили свијеће, грађани су стављали руже, а одржана је и минута ћутње.

На комеморацији су били и Зоран Пусић у име АнтиФашистичке лиге и Грађанског одбора за људска права те предсједник СНВ-а и саборски заступник Милорад Пуповац.

Српску породицу убили су припадници специјалне јединице Министарства унутрашњих послова, тзв. “Мерчеповци”.

Они су нешто послије 23.00 часа на данашњи дан прије 28 година дошли испред куће породице Зец на Трешњевци и, наводно, приликом бијега хицима у леђа усмртили тридесетосмогодишњег Михајла.

Марију и Александру, које су свједочиле овом злочину, одвели су комбијем до “Адолфовца” гдје су убијене, а планинарски дом касније је изгорио.

Убрзо након што је полиција пронашла тијела, ухапшени су припадници Мерчепове јединице - Муниб Суљић, Игор Микола, Синиша Римац, Небојша Ходак и Снежана Живановић, од којих су неки пред истражним судијом признали убиства.

Али, на суђењу је утврђено како тада нису имали адвоката, па су њихови ранији искази “избачени”, а они су ослобођени.

Александра, Марија и Михајло сахрањени су у Горњој Драготињи, код Приједора, родном мјесту Михајла Зеца. Ликвидацију је преживјело двоје дјеце која су успјела да се сакрију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана