Dvanaestogodišnja Aleksandra Zec da dobije trg ili ulicu

Srna

ZAGREB - Srpsko narodno vijeće i Centar za suočavanje s prošlošću “Dokumenta” održali su danas komemoraciju za srpsku porodicu Zec, brutalno ubijenu 7. decembra 1991. godine, te najavili da će tražiti da jedan zagrebački trg ili ulica ponese ime po dvanaestogodišnjoj Aleksandri.

Istrajaće, kako su najavili, u tome da Aleksandra dobije svoj trg ili ulicu do obilježavanja 30 godine od njihove brutalne likvidacije, odnosno do 7. decembra 2021. godine, prenose hrvatski mediji.

Aleksandra i njeni roditelji Mihajlo i Marija Zec ubijeni su na današnji datum u večernjim satima 1991. od ruke pripadnika rezervne policije kojom je komandovao Tomislav Merčep.

Od gradskih vlasti će tražiti da se mjesto ubistva Aleksandre i Marije Zec, planinarski dom “Adolfovac” na Sljemenu, očisti, da se postave klupice, uredi i označi šetalište i postavi spomen ploča.

Generalni sekretar Saša Milošević rekao je u ime SNV-a da je period devedesetih godina veoma tužan, crn, tragičan i sramotan period hrvatske istorije.

Jedan od inicijatora komemoracije, novinar i urednik portala “Autograf” Drago Pilsel istakao je da su neki od ubica kasnije napredovali u karijeri, pa ih je i tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman odlikovao.

On smatra da je “epizoda njihovog ubistva jedno od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske istorije”.

Rukovodilac hrvatskog Centra “Dokumenta” Vesna Teršelič upitala je političare i hrvatske građane hoće li znati i pamtiti, ne samo žrtve rata, za koje Sabor donosi poseban datum u kalendaru, već svu ubijenu djecu, kojih je više od 400.

Predstavnici Centra “Dokumenta” i SNV-a postavili su vijenac i zapalili svijeće, građani su stavljali ruže, a održana je i minuta ćutnje.

Na komemoraciji su bili i Zoran Pusić u ime AntiFašističke lige i Građanskog odbora za ljudska prava te predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac.

Srpsku porodicu ubili su pripadnici specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, tzv. “Merčepovci”.

Oni su nešto poslije 23.00 časa na današnji dan prije 28 godina došli ispred kuće porodice Zec na Trešnjevci i, navodno, prilikom bijega hicima u leđa usmrtili tridesetosmogodišnjeg Mihajla.

Mariju i Aleksandru, koje su svjedočile ovom zločinu, odveli su kombijem do “Adolfovca” gdje su ubijene, a planinarski dom kasnije je izgorio.

Ubrzo nakon što je policija pronašla tijela, uhapšeni su pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović, od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva.

Ali, na suđenju je utvrđeno kako tada nisu imali advokata, pa su njihovi raniji iskazi “izbačeni”, a oni su oslobođeni.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji, kod Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca. Likvidaciju je preživjelo dvoje djece koja su uspjela da se sakriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana