Дрљача: Информација о допремању контејнера је испитивање реакција

Срна
Foto: Срна

НОВИ ГРАД - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да су информације о допремању контејнера са радиоактивним отпадом на локацију Черкезовац још једно испитивање јавног мњења и реакције грађана.

Дрљача је рекао Срни да је јавност узнемирена након што су хрватски медији објавили да би скоро 700 контејнера радиоактивног отпада требало да се ускладишти у Черкезовцу.

"Ако су посљедње информације истините, онда је то хорор не само за грађане Новог Града већ за све који живе у 13 општина у сливу ријеке Уне. Мислим да је то у ствари испитивање јавног мњења, да је то информација која би требало да покаже какве су реакције грађана Новог Града и свих којима је ова тема болна", рекао је он.

Дрљача је навео да су за сада познате информације да се на локацији Черкезовац раде истраживања, да су завршена мјерења у вези са постојећом дозом радиоактивности, те да се затим приступило геолошком испитивању.

"Оно што у наредном периоду треба да очекујемо је израда студије утицаја на околину. То је један од кључних докумената који Хрватска мора да достави на разматрање и БиХ.Мислимо да је тада најбољи тренутак да кажемо све оно што сматрамо да је погрешно у досадашњем поступку и да инсистирамона нашим ставовима", рекао је Дрљача.

Он је подсјетио да чланови Европског тима, свако у својој области, даје допринос како би се указало да је одабрана локација неадекватна.

"Брине близина границе. Ми не тражимо да Хрватска не складишти или одлаже тај отпад, али тражимо да се поштује граница и да се локација удаљи бар 30 километара", рекао је Дрљача.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад прво складишти у бившој касарни Черкезовац, а потом одлаже у центру за збрињавање радиоактивног отпада.

Планирана локација је на самој граници са БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана