Drljača: Informacija o dopremanju kontejnera je ispitivanje reakcija

Srna
Foto: Srna

NOVI GRAD - Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača smatra da su informacije o dopremanju kontejnera sa radioaktivnim otpadom na lokaciju Čerkezovac još jedno ispitivanje javnog mnjenja i reakcije građana.

Drljača je rekao Srni da je javnost uznemirena nakon što su hrvatski mediji objavili da bi skoro 700 kontejnera radioaktivnog otpada trebalo da se uskladišti u Čerkezovcu.

"Ako su posljednje informacije istinite, onda je to horor ne samo za građane Novog Grada već za sve koji žive u 13 opština u slivu rijeke Une. Mislim da je to u stvari ispitivanje javnog mnjenja, da je to informacija koja bi trebalo da pokaže kakve su reakcije građana Novog Grada i svih kojima je ova tema bolna", rekao je on.

Drljača je naveo da su za sada poznate informacije da se na lokaciji Čerkezovac rade istraživanja, da su završena mjerenja u vezi sa postojećom dozom radioaktivnosti, te da se zatim pristupilo geološkom ispitivanju.

"Ono što u narednom periodu treba da očekujemo je izrada studije uticaja na okolinu. To je jedan od ključnih dokumenata koji Hrvatska mora da dostavi na razmatranje i BiH.Mislimo da je tada najbolji trenutak da kažemo sve ono što smatramo da je pogrešno u dosadašnjem postupku i da insistiramona našim stavovima", rekao je Drljača.

On je podsjetio da članovi Evropskog tima, svako u svojoj oblasti, daje doprinos kako bi se ukazalo da je odabrana lokacija neadekvatna.

"Brine blizina granice. Mi ne tražimo da Hrvatska ne skladišti ili odlaže taj otpad, ali tražimo da se poštuje granica i da se lokacija udalji bar 30 kilometara", rekao je Drljača.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad prvo skladišti u bivšoj kasarni Čerkezovac, a potom odlaže u centru za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Planirana lokacija je na samoj granici sa BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana