Ђурђев: Директно учешће ЕУ у рехабилитацији усташтва и нацизма

Срна
Ђурђев: Директно учешће ЕУ у рехабилитацији усташтва и нацизма

БЕОГРАД- То што је Европски парламент дозволио да се у његовом сједишту, на иницијативу посланика ХДЗ-а у том тијелу Жељане Зовко, организује конференција о усташком викару Алојзију Степинцу говори о директном учешћу ове институције ЕУ у рехабилитацији усташтва и нацизма најгоре врсте, изјавио је предсједник Српске лиге Александар Ђурђев.

"Европски парламент је почео са антисрпским резолуцијама, а стигао је до усташких конференција. Шта је следеће, експонати србосјека у Европском парламенту?", упитао је Ђурђев.

Он је рекао да у Европском парлементу никада нису осудили разбијање ћириличких табли у Вуковару, никада није јавно осуђено усташко дивљања на утакмицама широм Хрватске нити то што број Срба у тој земљи драматично опада из године у годину.

"Када је, међутим, потребно да се Србија брутално блати лажима и понижењима најгоре врсте, Европски парламент тада реагује брже него када треба размотрити неки закон на европском нивоу", навео је Ђурђев.

Према његовим ријечима, Стразбур је некада био град херој отпора нацизму и град који је од те пошасти ослободио славни генерал француске војске Филип Леклерк.

"Данас је то град у чијем срцу се велича кардинал зла и монструозни србофоб и србождер попут Степинца", рекао је Ђурђев за Телевизију "Пинк".

У сједишту Европског парламента јуче је одржана конференција "Блажени Алојзије Степинац - свједочанство вјере, истрајности и наде" коју је организовала европосланик ХДЗ-а Жељана Зовко.

Она је рекла да очекује од Београда да о овом питању "има помирљив тон и реторику гдје ће бити простора за аргументе који су поткријепљени доказима".

Зовко је позвала Србију да прође кроз "катарзу" уз тврдњу да се "пропагандом не може нигдје стићи", да је "вријеме диктатуре и цензуре јавног простора прошло и неће допринијети дебати у Србији ни по ком питању".

Поводом скупа о Степинцу, Европском парламенту су протестна писма стигла из Института "Диана Будисављевић", као и из института, невладиних организација и историчара из Италије, Канаде и САД који се баве културом сјећања на страдања у Независној Држави Хрватској /НДХ/.

Негодовање је изразио шеф српске дипломатије Ивица Дачић, а директор центра "Симон Визентал" у Јерусалиму Ефраим Зуроф поручио је да је сваки покушај одавања почасти или величања личности које су подржавале геноцидну власт НДХ срамота и да му се треба супротставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана