Đurđev: Direktno učešće EU u rehabilitaciji ustaštva i nacizma

Srna
Đurđev: Direktno učešće EU u rehabilitaciji ustaštva i nacizma

BEOGRAD- To što je Evropski parlament dozvolio da se u njegovom sjedištu, na inicijativu poslanika HDZ-a u tom tijelu Željane Zovko, organizuje konferencija o ustaškom vikaru Alojziju Stepincu govori o direktnom učešću ove institucije EU u rehabilitaciji ustaštva i nacizma najgore vrste, izjavio je predsjednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

"Evropski parlament je počeo sa antisrpskim rezolucijama, a stigao je do ustaških konferencija. Šta je sledeće, eksponati srbosjeka u Evropskom parlamentu?", upitao je Đurđev.

On je rekao da u Evropskom parlementu nikada nisu osudili razbijanje ćiriličkih tabli u Vukovaru, nikada nije javno osuđeno ustaško divljanja na utakmicama širom Hrvatske niti to što broj Srba u toj zemlji dramatično opada iz godine u godinu.

"Kada je, međutim, potrebno da se Srbija brutalno blati lažima i poniženjima najgore vrste, Evropski parlament tada reaguje brže nego kada treba razmotriti neki zakon na evropskom nivou", naveo je Đurđev.

Prema njegovim riječima, Strazbur je nekada bio grad heroj otpora nacizmu i grad koji je od te pošasti oslobodio slavni general francuske vojske Filip Leklerk.

"Danas je to grad u čijem srcu se veliča kardinal zla i monstruozni srbofob i srbožder poput Stepinca", rekao je Đurđev za Televiziju "Pink".

U sjedištu Evropskog parlamenta juče je održana konferencija "Blaženi Alojzije Stepinac - svjedočanstvo vjere, istrajnosti i nade" koju je organizovala evroposlanik HDZ-a Željana Zovko.

Ona je rekla da očekuje od Beograda da o ovom pitanju "ima pomirljiv ton i retoriku gdje će biti prostora za argumente koji su potkrijepljeni dokazima".

Zovko je pozvala Srbiju da prođe kroz "katarzu" uz tvrdnju da se "propagandom ne može nigdje stići", da je "vrijeme diktature i cenzure javnog prostora prošlo i neće doprinijeti debati u Srbiji ni po kom pitanju".

Povodom skupa o Stepincu, Evropskom parlamentu su protestna pisma stigla iz Instituta "Diana Budisavljević", kao i iz instituta, nevladinih organizacija i istoričara iz Italije, Kanade i SAD koji se bave kulturom sjećanja na stradanja u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/.

Negodovanje je izrazio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a direktor centra "Simon Vizental" u Jerusalimu Efraim Zurof poručio je da je svaki pokušaj odavanja počasti ili veličanja ličnosti koje su podržavale genocidnu vlast NDH sramota i da mu se treba suprotstaviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana