Ђукановић: Великосрпски национализам је врло активан, нећемо попустити

Танјуг
Ђукановић: Великосрпски национализам је врло активан, нећемо попустити

ВАШИНГТОН - Великосрпски национализам у региону је врло активан, каже шеф црногорске државе и кандидат ДПС-а за још један мандат Мило Ђукановић и додаје да његови актери схватају да је “Косово изгубљено” па би „вољели да у међувремену обезбиједе неку алтернативу у форми продуженог утицаја Србије на регион”, али да „Црна Гора неће попустити и одрећи се државе под било чијим притиском”.

У предизборном интервјуу за „Глас Америке”, Ђукановић каже да су на Балкану “националисти увијек у ниском старту”, те да они вјерују да њихова политика раних деведесетих није била погрешна, већ да су имали лоше вријеме”.

-Они сада мисле да имају боље вријеме, управо због подршке Русије и покушавају да остваре циљеве које нису успјели да остваре раних деведесетих - рекао је Ђукановић и додао да је то “отприлике филозофија коју нуде балкански националисти ослоњени на подршку Русије и због тога се опет враћају сва она колебања у региону у цјелини”.

Тврди да је и током ове предизборне кампање било мијешања са стране, наводећи да се то “у континуитету дешава, и на данашњи дан, док, како каже, разговарамо, сви потенцијали великосрпског национализма су у функцији, од финансијских, медијских, злоупотребе цркве…”.

-Само неко кога не занима балкански живот и политика не види да је великосрпски национализам врло активан, да његови актери схватају да се негдје приближава тренутак када ће се морати суочити са чињеницом да је Косово изгубљено и вољели би да у међувремену обезбиједе неку алтернативу, неку компезацију у форми, рекао бих, продуженог утицаја Србије на регион. И ваљда никог не изненађује да први поглед иде ка Црној Гори -оцијенио је и истакао да је “сигуран да су људи свјесни тога” и да “нећемо лако пред било чијим притиском попустити и одрећи се своје државе”.

Поновио је да је “српски свет минијатура “руског свијета”, изражавајући увјерење да осуда те идеје у међународним круговима још није “довољно добра” и страховање да “због одређених калкулација које постоје у одређеним међународним центрима на Западу као да не желе да се види да је ово само једна минијатура исте политичке заблуде која је довела до овог стравичног пораза међународне политике у Украјини”.

-Довољно је упозорење из Украјине да се овдје данас поткрешу крила свима који мисле да је вријеме да коначно успију у свом науму формирања увећаних држава на простору Западног Балкана - каже Ђукановић.

Вхерује, додаје, да је “агресија Русије пробудила све који су били уснули”.

Говорећи о свом ривалу, Ђукановић је рекао да је Јаков Милатовић “човхек који је део парламентарне већине након 30. августа 2020, за коју осведочено знамо да је клеро-националистичка” и “која је довела до тога да се Црна Гора више бави догмама средњег века, него изазовима који стоје пред Црном Гором у будућности”.

С једне стране је, према његовим ријечима, опасан клеронационализам који је главни промотер да треба реконфигурисати западни Балкан и направити национално и вјерски хомогене државе, а са друге стране опасни популизам.

-То су неизвјесности које, по мом мишљењу, пријете да Црну Гору баце на кољена и да јој затворе перспективу припадности европском систему вриједности, припадности ЕУ, а да јој отворе перспективу припадности српском свету и припадности руском свијету - навео је, између осталог, Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана