Đukanović: Velikosrpski nacionalizam je vrlo aktivan, nećemo popustiti

Tanjug
Đukanović: Velikosrpski nacionalizam je vrlo aktivan, nećemo popustiti

VAŠINGTON - Velikosrpski nacionalizam u regionu je vrlo aktivan, kaže šef crnogorske države i kandidat DPS-a za još jedan mandat Milo Đukanović i dodaje da njegovi akteri shvataju da je “Kosovo izgubljeno” pa bi „voljeli da u međuvremenu obezbijede neku alternativu u formi produženog uticaja Srbije na region”, ali da „Crna Gora neće popustiti i odreći se države pod bilo čijim pritiskom”.

U predizbornom intervjuu za „Glas Amerike”, Đukanović kaže da su na Balkanu “nacionalisti uvijek u niskom startu”, te da oni vjeruju da njihova politika ranih devedesetih nije bila pogrešna, već da su imali loše vrijeme”.

-Oni sada misle da imaju bolje vrijeme, upravo zbog podrške Rusije i pokušavaju da ostvare ciljeve koje nisu uspjeli da ostvare ranih devedesetih - rekao je Đukanović i dodao da je to “otprilike filozofija koju nude balkanski nacionalisti oslonjeni na podršku Rusije i zbog toga se opet vraćaju sva ona kolebanja u regionu u cjelini”.

Tvrdi da je i tokom ove predizborne kampanje bilo miješanja sa strane, navodeći da se to “u kontinuitetu dešava, i na današnji dan, dok, kako kaže, razgovaramo, svi potencijali velikosrpskog nacionalizma su u funkciji, od finansijskih, medijskih, zloupotrebe crkve…”.

-Samo neko koga ne zanima balkanski život i politika ne vidi da je velikosrpski nacionalizam vrlo aktivan, da njegovi akteri shvataju da se negdje približava trenutak kada će se morati suočiti sa činjenicom da je Kosovo izgubljeno i voljeli bi da u međuvremenu obezbijede neku alternativu, neku kompezaciju u formi, rekao bih, produženog uticaja Srbije na region. I valjda nikog ne iznenađuje da prvi pogled ide ka Crnoj Gori -ocijenio je i istakao da je “siguran da su ljudi svjesni toga” i da “nećemo lako pred bilo čijim pritiskom popustiti i odreći se svoje države”.

Ponovio je da je “srpski svet minijatura “ruskog svijeta”, izražavajući uvjerenje da osuda te ideje u međunarodnim krugovima još nije “dovoljno dobra” i strahovanje da “zbog određenih kalkulacija koje postoje u određenim međunarodnim centrima na Zapadu kao da ne žele da se vidi da je ovo samo jedna minijatura iste političke zablude koja je dovela do ovog stravičnog poraza međunarodne politike u Ukrajini”.

-Dovoljno je upozorenje iz Ukrajine da se ovdje danas potkrešu krila svima koji misle da je vrijeme da konačno uspiju u svom naumu formiranja uvećanih država na prostoru Zapadnog Balkana - kaže Đukanović.

Vheruje, dodaje, da je “agresija Rusije probudila sve koji su bili usnuli”.

Govoreći o svom rivalu, Đukanović je rekao da je Jakov Milatović “čovhek koji je deo parlamentarne većine nakon 30. avgusta 2020, za koju osvedočeno znamo da je klero-nacionalistička” i “koja je dovela do toga da se Crna Gora više bavi dogmama srednjeg veka, nego izazovima koji stoje pred Crnom Gorom u budućnosti”.

S jedne strane je, prema njegovim riječima, opasan kleronacionalizam koji je glavni promoter da treba rekonfigurisati zapadni Balkan i napraviti nacionalno i vjerski homogene države, a sa druge strane opasni populizam.

-To su neizvjesnosti koje, po mom mišljenju, prijete da Crnu Goru bace na koljena i da joj zatvore perspektivu pripadnosti evropskom sistemu vrijednosti, pripadnosti EU, a da joj otvore perspektivu pripadnosti srpskom svetu i pripadnosti ruskom svijetu - naveo je, između ostalog, Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana