Ђукановић поново оптужује: Влада Црне Горе је пјешадија антисрпског национализма

Танјуг
Ђукановић поново оптужује: Влада Црне Горе је пјешадија антисрпског национализма

ПОДГОРИЦА - У организацији Атлантског савеза у Црној Гори је почео 2БС Форум на којем је црногорски предсједник Мило Ђукановић казао да се стабилност његове земље може учврстити једино кроз процес европских интеграција, али да „представља проблем када са партнерских адреса стигну оскудне поруке које су озбиљно замагљивање европске перспективе“.

Према његовим ријечима, то даје крила „успаваном национализму из 1995. године, који никада није одустао“ те поручио да је Црна Гора постала независна да би била чланица Европске уније и НАТО“.

- Данас присуствујемо хибридном рату против Запада и Европе а Црна Гора већ пар година пробија уши упозоравајући на то. Западни Балкан је подобан терен зато што Русија овде рачуна на проруске сентименте - навео је црногорски предсједник.

Говорећи о недостатку интересовања Европе, Ђукановић додаје и да је кинески каптитал у градњи црногорског аутопута посљедица управо тога што са европских адреса није било подршке за тај пројекат.

- Док ЕУ то схвати живот не може да стане. Ми морамо да се развијамо и онда долазе други. Наш избор је ЕУ и НАТО - рекао је Ђукановић и додао да је очигледно „да сада неки покушавају да ураде оно што нису успјели раних 90-их“.

-Видимо да се враћају на идеју да би на Западном Балкану требало направити три хомогене, одвојене и увећане државе , што би требало да се догоди на штету Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније – казао је Ђукановић.

Говорећи о актуелној Влади Црне Горе, Ђукановић је рекао да су „они заправо пјешадија великосрпског национализма“.

-Мањи поток увире у већи и зато стратегију државне политике не може одређиати мања него већа коалиција. Влада је нефункционална и треба је смијенити јер је њен мандат пропадање Црне Горе. Излаз видим кроз боље разумијевање проевропских снага, а из оваквог стања се једино излази кроз нове изборе - рекао је Ђукановић.

Када је ријеч о подјелама, Ђукановић сматра да су сва политичка савремена друштва подијељена, почев од америчког.

Говорећи о догађајима на Цетињу, Ђукановић је рекао да је погрешна перцепција да је постојао сукоб између државе и цркве.

-Овде није ријеч о угрожености вјере већ о злоупотреби цркве као јединог преосталог механизма великосрпске политике - рекао је Ђукановић, пренео је подгорички портал Дан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана