Đukanović ponovo optužuje: Vlada Crne Gore je pješadija antisrpskog nacionalizma

Tanjug
Đukanović ponovo optužuje: Vlada Crne Gore je pješadija antisrpskog nacionalizma

PODGORICA - U organizaciji Atlantskog saveza u Crnoj Gori je počeo 2BS Forum na kojem je crnogorski predsjednik Milo Đukanović kazao da se stabilnost njegove zemlje može učvrstiti jedino kroz proces evropskih integracija, ali da „predstavlja problem kada sa partnerskih adresa stignu oskudne poruke koje su ozbiljno zamagljivanje evropske perspektive“.

Prema njegovim riječima, to daje krila „uspavanom nacionalizmu iz 1995. godine, koji nikada nije odustao“ te poručio da je Crna Gora postala nezavisna da bi bila članica Evropske unije i NATO“.

- Danas prisustvujemo hibridnom ratu protiv Zapada i Evrope a Crna Gora već par godina probija uši upozoravajući na to. Zapadni Balkan je podoban teren zato što Rusija ovde računa na proruske sentimente - naveo je crnogorski predsjednik.

Govoreći o nedostatku interesovanja Evrope, Đukanović dodaje i da je kineski kaptital u gradnji crnogorskog autoputa posljedica upravo toga što sa evropskih adresa nije bilo podrške za taj projekat.

- Dok EU to shvati život ne može da stane. Mi moramo da se razvijamo i onda dolaze drugi. Naš izbor je EU i NATO - rekao je Đukanović i dodao da je očigledno „da sada neki pokušavaju da urade ono što nisu uspjeli ranih 90-ih“.

-Vidimo da se vraćaju na ideju da bi na Zapadnom Balkanu trebalo napraviti tri homogene, odvojene i uvećane države , što bi trebalo da se dogodi na štetu Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije – kazao je Đukanović.

Govoreći o aktuelnoj Vladi Crne Gore, Đukanović je rekao da su „oni zapravo pješadija velikosrpskog nacionalizma“.

-Manji potok uvire u veći i zato strategiju državne politike ne može određiati manja nego veća koalicija. Vlada je nefunkcionalna i treba je smijeniti jer je njen mandat propadanje Crne Gore. Izlaz vidim kroz bolje razumijevanje proevropskih snaga, a iz ovakvog stanja se jedino izlazi kroz nove izbore - rekao je Đukanović.

Kada je riječ o podjelama, Đukanović smatra da su sva politička savremena društva podijeljena, počev od američkog.

Govoreći o događajima na Cetinju, Đukanović je rekao da je pogrešna percepcija da je postojao sukob između države i crkve.

-Ovde nije riječ o ugroženosti vjere već o zloupotrebi crkve kao jedinog preostalog mehanizma velikosrpske politike - rekao je Đukanović, preneo je podgorički portal Dan.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana