Ђукановић није дошао на расправу о скраћењу мандата црногорском парламенту

Танјуг
Ђукановић није дошао на расправу о скраћењу мандата црногорском парламенту

ПОДГОРИЦА - Законодавни одбор Скупштине Црне Горе одложио је расправу о приједлогу црногорског предсједника Мила Ђукановића за скраћење мандата парламента, јер предсједник државе није дошао на сједницу.

На сједницу Одбора дошли су само Ђукановићеви савјетници, па је предсједница Одбора Маја Вукићевић навела да нема услова да се расправља о тој тачки дневног реда.

-Док не дође предлагач не можемо разматрати ову тачку - поручила је Вукићевић и додала да не опструира расправу о скраћењу мандата скупштини, преноси РТЦГ.

Вукићевић је казала да данас на нема услова да се расправа о тој тачки дневног реда одржи јер јој мора присуствовати предлагач, односно предсједник Црне Горе Мило Ђукановић.

Она је навела да је већ једном одложила сједницу јер јој је речено из ДПС да ће предсједник државе данас доћи на сједницу, и додала да је спремна да још једном одложи тај састанак.

-Ја ћу ову сједницу још једном одложити док се не стекну услови да се одржи - навела је Вукићевић.

Посланица ДПС-а Јованка Лаличић казала је да нема препрека да се сједница Одбора одржи, јер на Одбор могу да дођу и представници предлагача.

Лаличић је навела да ће сједници скупштине, када се буде расправљало о скраћењу мандата, присуствовати предсједник државе, али да ниједан пропис не предвиђа да Ђукановић мора бити присутан и на сједници парламентарног одбора.

Предсједник ЛП Андрија Поповић саопштио је да је очекивао да ће Ђукановић доћи на данашњу сједницу, мада како додаје, законима та обавеза није прецизирана.

Ђукановић је у образложењу иницијативе навео да се нису стекли услови да мандат за састав владе повјери лидеру Демоса Миодрагу Лекићу.

Како је рекао, консултативни процес је јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбиједио подршку у Скупштини за састав 44. Владе Црне Горе.

-Скраћење мандата Скупштини најоптималније је рјешење у датој политичкој ситуацији, и у најбољем је интересу свих грађана Црне Горе, јер се тиме отвара могућност за организовање превремених парламентарних избора у што краћем року - сматра Ђукановић.

То ће, сматра предсједник, омогућити избор Владе која ће дјеловати у пуном капацитету.

Црногорски парламент ће о приједлогу Ђукановића расправљати на сједници која је заказана за петак, преноси РТЦГ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана