Đukanović nije došao na raspravu o skraćenju mandata crnogorskom parlamentu

Tanjug
Đukanović nije došao na raspravu o skraćenju mandata crnogorskom parlamentu

PODGORICA - Zakonodavni odbor Skupštine Crne Gore odložio je raspravu o prijedlogu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića za skraćenje mandata parlamenta, jer predsjednik države nije došao na sjednicu.

Na sjednicu Odbora došli su samo Đukanovićevi savjetnici, pa je predsjednica Odbora Maja Vukićević navela da nema uslova da se raspravlja o toj tački dnevnog reda.

-Dok ne dođe predlagač ne možemo razmatrati ovu tačku - poručila je Vukićević i dodala da ne opstruira raspravu o skraćenju mandata skupštini, prenosi RTCG.

Vukićević je kazala da danas na nema uslova da se rasprava o toj tački dnevnog reda održi jer joj mora prisustvovati predlagač, odnosno predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Ona je navela da je već jednom odložila sjednicu jer joj je rečeno iz DPS da će predsjednik države danas doći na sjednicu, i dodala da je spremna da još jednom odloži taj sastanak.

-Ja ću ovu sjednicu još jednom odložiti dok se ne steknu uslovi da se održi - navela je Vukićević.

Poslanica DPS-a Jovanka Laličić kazala je da nema prepreka da se sjednica Odbora održi, jer na Odbor mogu da dođu i predstavnici predlagača.

Laličić je navela da će sjednici skupštine, kada se bude raspravljalo o skraćenju mandata, prisustvovati predsjednik države, ali da nijedan propis ne predviđa da Đukanović mora biti prisutan i na sjednici parlamentarnog odbora.

Predsjednik LP Andrija Popović saopštio je da je očekivao da će Đukanović doći na današnju sjednicu, mada kako dodaje, zakonima ta obaveza nije precizirana.

Đukanović je u obrazloženju inicijative naveo da se nisu stekli uslovi da mandat za sastav vlade povjeri lideru Demosa Miodragu Lekiću.

Kako je rekao, konsultativni proces je jasno pokazao da nema osnova da se u Ustavom predviđenom roku predloži mandatar koji bi obezbijedio podršku u Skupštini za sastav 44. Vlade Crne Gore.

-Skraćenje mandata Skupštini najoptimalnije je rješenje u datoj političkoj situaciji, i u najboljem je interesu svih građana Crne Gore, jer se time otvara mogućnost za organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora u što kraćem roku - smatra Đukanović.

To će, smatra predsjednik, omogućiti izbor Vlade koja će djelovati u punom kapacitetu.

Crnogorski parlament će o prijedlogu Đukanovića raspravljati na sjednici koja je zakazana za petak, prenosi RTCG.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana