Ђаци у Ријеци у писменом задатку бирали с ким би путовали: У понуди српски војник, Ром и њемачка проститутка

Срна
Ђаци у Ријеци у писменом задатку бирали с ким би путовали: У понуди српски војник, Ром и њемачка проститутка

РИЈЕКА - Вјероучитељица у основној школи код Ријеке подијелила је дјеци писмени задатак у којем су бирали с ким би хтјели да путују, а у понуди су били српски војник из БиХ, хомосексуалац, Ром, њемачка проститука...

Она је подијелила ученицима испитни листић и упитала да ли би у возу на дужем путовању сједили поред старијег свештеника са Библијом у рукама или поред хомосексуалца, српског војника из БиХ, проститутке из Берлина, Индијке са једногодишњим дјететом...

Задатак проблематизује и "афричку жену која продаје производе од коже", помиње се и "хрватски тајкун".

Међу понуђенима су и љекар који обавља побачаје, рачунарски хакер, Јеховин свједок, турска глумица врло успјешна у Холивуду, енглески фудбалер, те млади умјетник који болује од сиде.

Питање упућено ученицима осмог разреда гласи: "Укрцаваш се на воз на релацији Загреб-Индија. Пут ће трајати седам дана. Путујеш у купеу са још три особе. Замисли да добијеш попис особа које можеш бирати као сапутнике у свом купеу".

Затим она наводи могуће сапутнике и тражи од ученика да наведу три особе са којима би хтјели и оне са којима не би путовали.

Након што је задатак освануо на неким друштвеним мрежама, Сандра Крпан, директор Основне школе "Милан Брозовић Кастав", признала је да су ученици осмог разреда имали такав задатак, као и да је од вјероучитељице затражила да објасни тај поступак, преноси портал "Индекс".

Вјероучитељица тврди да је наставни листић употријебила како би ученике научила да "не требају имати предрасуде према људима", преноси Крпанова уз опаску да се њена установа "апсолутно залаже за мир, толеранцију и уважавање различитости".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана