Đaci u Rijeci u pismenom zadatku birali s kim bi putovali: U ponudi srpski vojnik, Rom i njemačka prostitutka

Srna
Đaci u Rijeci u pismenom zadatku birali s kim bi putovali: U ponudi srpski vojnik, Rom i njemačka prostitutka

RIJEKA - Vjeroučiteljica u osnovnoj školi kod Rijeke podijelila je djeci pismeni zadatak u kojem su birali s kim bi htjeli da putuju, a u ponudi su bili srpski vojnik iz BiH, homoseksualac, Rom, njemačka prostituka...

Ona je podijelila učenicima ispitni listić i upitala da li bi u vozu na dužem putovanju sjedili pored starijeg sveštenika sa Biblijom u rukama ili pored homoseksualca, srpskog vojnika iz BiH, prostitutke iz Berlina, Indijke sa jednogodišnjim djetetom...

Zadatak problematizuje i "afričku ženu koja prodaje proizvode od kože", pominje se i "hrvatski tajkun".

Među ponuđenima su i ljekar koji obavlja pobačaje, računarski haker, Jehovin svjedok, turska glumica vrlo uspješna u Holivudu, engleski fudbaler, te mladi umjetnik koji boluje od side.

Pitanje upućeno učenicima osmog razreda glasi: "Ukrcavaš se na voz na relaciji Zagreb-Indija. Put će trajati sedam dana. Putuješ u kupeu sa još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu".

Zatim ona navodi moguće saputnike i traži od učenika da navedu tri osobe sa kojima bi htjeli i one sa kojima ne bi putovali.

Nakon što je zadatak osvanuo na nekim društvenim mrežama, Sandra Krpan, direktor Osnovne škole "Milan Brozović Kastav", priznala je da su učenici osmog razreda imali takav zadatak, kao i da je od vjeroučiteljice zatražila da objasni taj postupak, prenosi portal "Indeks".

Vjeroučiteljica tvrdi da je nastavni listić upotrijebila kako bi učenike naučila da "ne trebaju imati predrasude prema ljudima", prenosi Krpanova uz opasku da se njena ustanova "apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana