Директор СОА тврди да је Русија повећала број сајбер напада на Хрватску

Танјуг
Директор СОА тврди да је Русија повећала број сајбер напада на Хрватску

ЗАГРЕБ - Русија је повећала број сајбер напада на Хрватску, а циљ већине напада које је Хрватска спријечила била је крађа осјетљивих информација из министарстава, али и Пореске управе, изјавио је директор хрватске Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) Даниел Маркић у интервјуу „Вечерњем листу“.

-Тај рат, који је мање-више неочекиван, потенцијално може имати врло кобне посљедице не само за Украјину, а не можемо искључити могућност да се може и ширити у војном смислу. У међувремену је наша дужност да на првом мјесту будемо опрезни са свиме што би се могло догодити у нашем сусједству - навео је Маркић, преноси Хина.

Директор СОА је додао да је познато да Русија има утицај у региону, посебно у Србији и да се не може искључити могућност да искористи и друге начине ратовања, међу којима су и активности у сајбер свијету.

-У Хрватској су биле нападнуте не само наше институције него и велике компаније, што од криминалних, што од група са државном подршком - навео је Маркић и нагласио да „један дио тих сајбер напада долази од група повезаних са руским обавјештајним агенцијама“, преноси хрватска агенција.

Осврћући се на инцидент са дроном који је у марту пао у Загребу, Маркић је изјавио да ни Хрватска, ни њени савезници нису успјели да га зауставе и да је то озбиљна порука за све хрватске институције, наводи Хина.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана