Direktor SOA tvrdi da je Rusija povećala broj sajber napada na Hrvatsku

Tanjug
Direktor SOA tvrdi da je Rusija povećala broj sajber napada na Hrvatsku

ZAGREB - Rusija je povećala broj sajber napada na Hrvatsku, a cilj većine napada koje je Hrvatska spriječila bila je krađa osjetljivih informacija iz ministarstava, ali i Poreske uprave, izjavio je direktor hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Daniel Markić u intervjuu „Večernjem listu“.

-Taj rat, koji je manje-više neočekivan, potencijalno može imati vrlo kobne posljedice ne samo za Ukrajinu, a ne možemo isključiti mogućnost da se može i širiti u vojnom smislu. U međuvremenu je naša dužnost da na prvom mjestu budemo oprezni sa svime što bi se moglo dogoditi u našem susjedstvu - naveo je Markić, prenosi Hina.

Direktor SOA je dodao da je poznato da Rusija ima uticaj u regionu, posebno u Srbiji i da se ne može isključiti mogućnost da iskoristi i druge načine ratovanja, među kojima su i aktivnosti u sajber svijetu.

-U Hrvatskoj su bile napadnute ne samo naše institucije nego i velike kompanije, što od kriminalnih, što od grupa sa državnom podrškom - naveo je Markić i naglasio da „jedan dio tih sajber napada dolazi od grupa povezanih sa ruskim obavještajnim agencijama“, prenosi hrvatska agencija.

Osvrćući se na incident sa dronom koji je u martu pao u Zagrebu, Markić je izjavio da ni Hrvatska, ni njeni saveznici nisu uspjeli da ga zaustave i da je to ozbiljna poruka za sve hrvatske institucije, navodi Hina.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana