Детаљи страшне трагедије у Хрватској: Дјечак погинуо док се играо гранатом!

ГС
Детаљи страшне трагедије у Хрватској: Дјечак погинуо док се играо гранатом!

ОБРОВАЦ - Деветогодишњи дјечак из Чешке је погинуо, док су двије женске особе повријеђене у експлозији до које је дошло у сриједу око 18 часова на подручју хрватског града Обровац.

"Чуо сам детонацију, експлозију, а скоро послије тога јаук, врисак… Било је непријатно и веома језиво гледати. Једна жена је лежала, јецала, дијете је лежало непомично, а ова друга је кукала, а видјело се да је повријеђена, по лицу, оку", каже Слободан Олујић, који је брзо отрчао на мјесто несреће и остао шокиран.

Дјечаков отац му је рукама објаснио да је отворио хаубу, а затим чуо експлозију и показао у правцу дјетета, које је имало видно тешке повреде по стомаку.

Чешка породица, у којој је 39-годишњи отац остао неповријеђен, путовала је Хрватском у пратњи аутомобила друге чешке породице. У експлозији су повријеђене и двије жене. Око 49-годишње жене је тешко повријеђено, а живот 34-годишње мајке дјечака је угрожен.

– Ради се о продорним повредама стомака. Након иницијалне тријаже и лијечења, госпођа је одмах оперисана, хируршки збринута и потом смјештена на Одјељење интензивне његе. Њено тренутно стање је стабилно – рекао је абдоминални хирург Недиљко Јовић, иначе асистент директора ОБ Задар.

Полиција, која је синоћ и данас до поподнева обавила увиђај, саопштила је да су Чеси у аутомобилу понијели непознату експлозивну направу.

– Експлозивна направа је експлодирала испред аутомобила, а полицијски службеници још утврђују околности због којих се експлозивна направа налазила у аутомобилу – рекла је Ивана Грбин, портпарол ПУ задарске, додајући да је Државно тужилаштво наложило обдукцију тијела дјетета.

Према незваничним информацијама, наводно је ријеч о гранати из ручног минобацача коју су ови Чеси, сакупљачи оваквих чаура и остатака минско-експлозивних средстава, понијели са собом.

Ауто им се покварио и дијете се највјероватније играло ван аута са том гранатом, ударајући је о асфалт, односно о тврду подлогу, што је било довољно да експлодира јер такви уређаји немају осигурач већ се активирају ударцем о тврду површину – наводе хрватски медији.

Полиција наставља кривичну истрагу која би требало да покаже одакле Чесима опасан пројектил и против кога ће све кривичне пријаве бити поднијете, пише Данас.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана