Detalji strašne tragedije u Hrvatskoj: Dječak poginuo dok se igrao granatom!

GS
Detalji strašne tragedije u Hrvatskoj: Dječak poginuo dok se igrao granatom!

OBROVAC - Devetogodišnji dječak iz Češke je poginuo, dok su dvije ženske osobe povrijeđene u eksploziji do koje je došlo u srijedu oko 18 časova na području hrvatskog grada Obrovac.

"Čuo sam detonaciju, eksploziju, a skoro poslije toga jauk, vrisak… Bilo je neprijatno i veoma jezivo gledati. Jedna žena je ležala, jecala, dijete je ležalo nepomično, a ova druga je kukala, a vidjelo se da je povrijeđena, po licu, oku", kaže Slobodan Olujić, koji je brzo otrčao na mjesto nesreće i ostao šokiran.

Dječakov otac mu je rukama objasnio da je otvorio haubu, a zatim čuo eksploziju i pokazao u pravcu djeteta, koje je imalo vidno teške povrede po stomaku.

Češka porodica, u kojoj je 39-godišnji otac ostao nepovrijeđen, putovala je Hrvatskom u pratnji automobila druge češke porodice. U eksploziji su povrijeđene i dvije žene. Oko 49-godišnje žene je teško povrijeđeno, a život 34-godišnje majke dječaka je ugrožen.

– Radi se o prodornim povredama stomaka. Nakon inicijalne trijaže i liječenja, gospođa je odmah operisana, hirurški zbrinuta i potom smještena na Odjeljenje intenzivne njege. Njeno trenutno stanje je stabilno – rekao je abdominalni hirurg Nediljko Jović, inače asistent direktora OB Zadar.

Policija, koja je sinoć i danas do popodneva obavila uviđaj, saopštila je da su Česi u automobilu ponijeli nepoznatu eksplozivnu napravu.

– Eksplozivna naprava je eksplodirala ispred automobila, a policijski službenici još utvrđuju okolnosti zbog kojih se eksplozivna naprava nalazila u automobilu – rekla je Ivana Grbin, portparol PU zadarske, dodajući da je Državno tužilaštvo naložilo obdukciju tijela djeteta.

Prema nezvaničnim informacijama, navodno je riječ o granati iz ručnog minobacača koju su ovi Česi, sakupljači ovakvih čaura i ostataka minsko-eksplozivnih sredstava, ponijeli sa sobom.

Auto im se pokvario i dijete se najvjerovatnije igralo van auta sa tom granatom, udarajući je o asfalt, odnosno o tvrdu podlogu, što je bilo dovoljno da eksplodira jer takvi uređaji nemaju osigurač već se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu – navode hrvatski mediji.

Policija nastavlja krivičnu istragu koja bi trebalo da pokaže odakle Česima opasan projektil i protiv koga će sve krivične prijave biti podnijete, piše Danas.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana