"Дани српског сабора" не могу у дому културе у Пљевљима

Срна
Foto: Принтскрин

ПОДГОРИЦА- Српски национални савјет Црне Горе саопштио је данас да општина Пљевља није дозволила српским организацијама да у оквиру манифестације "Дани српског сабора" у Дому културе обиљеже национални празник - Дан уједињења Црне Горе и Србије.

Јавна установа Центар за културу у Пљевљима одлуку да не дозволи обиљежавање националног празника српским организацијама образложила је дописом у којем наводи да одржавање скупова у просторијама Центра "који имају било какву конотацију која се може довести у везу са политичким, вјерским и националним окупљањима, нарушава углед и сврху постојања установе, која је формирана искључиво за очување и развој културне дјелатности, као и организовање културних програма који су намијењени свим грађанима Пљеваља и Црне Горе", саопштено је из Српског националног савјета.

Из Савјета наводе да је одговор Центра за културу само наставак већ виђене праксе да су све, и не само културне институције, у локалним самоуправама гдје је на власти антисрпска коалиција закључане за српски народ и српске организације.

Српски национални савјет, као кровна организација, регистрована у Влади Црне Горе, званично је упознала највиши орган извршне власти да је 1. децембар, Дан уједињења Црне Горе и Србије, национални празник српског народа у Црној Гори и да га као таквог српски народ већ више деценија обиљежава и слави.

Упркос непримјереном покушају локалне самоуправе у Пљевљима да у складу са њиховим жељама српском народу одређују националне празнике, манифестација саборности и културе, којом ће се обиљежити Дан уједињења Црне Горе и Србије, као највећа и најискренија жеља сваког честитог Србина, биће одржана 1. децембра у свечаној сали хотела "Пљевља", истакли су из Српског националног савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана