"Dani srpskog sabora" ne mogu u domu kulture u Pljevljima

Srna
Foto: Printskrin

PODGORICA- Srpski nacionalni savjet Crne Gore saopštio je danas da opština Pljevlja nije dozvolila srpskim organizacijama da u okviru manifestacije "Dani srpskog sabora" u Domu kulture obilježe nacionalni praznik - Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Javna ustanova Centar za kulturu u Pljevljima odluku da ne dozvoli obilježavanje nacionalnog praznika srpskim organizacijama obrazložila je dopisom u kojem navodi da održavanje skupova u prostorijama Centra "koji imaju bilo kakvu konotaciju koja se može dovesti u vezu sa političkim, vjerskim i nacionalnim okupljanjima, narušava ugled i svrhu postojanja ustanove, koja je formirana isključivo za očuvanje i razvoj kulturne djelatnosti, kao i organizovanje kulturnih programa koji su namijenjeni svim građanima Pljevalja i Crne Gore", saopšteno je iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Iz Savjeta navode da je odgovor Centra za kulturu samo nastavak već viđene prakse da su sve, i ne samo kulturne institucije, u lokalnim samoupravama gdje je na vlasti antisrpska koalicija zaključane za srpski narod i srpske organizacije.

Srpski nacionalni savjet, kao krovna organizacija, registrovana u Vladi Crne Gore, zvanično je upoznala najviši organ izvršne vlasti da je 1. decembar, Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije, nacionalni praznik srpskog naroda u Crnoj Gori i da ga kao takvog srpski narod već više decenija obilježava i slavi.

Uprkos neprimjerenom pokušaju lokalne samouprave u Pljevljima da u skladu sa njihovim željama srpskom narodu određuju nacionalne praznike, manifestacija sabornosti i kulture, kojom će se obilježiti Dan ujedinjenja Crne Gore i Srbije, kao najveća i najiskrenija želja svakog čestitog Srbina, biće održana 1. decembra u svečanoj sali hotela "Pljevlja", istakli su iz Srpskog nacionalnog savjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana