Црногорске власти више не траже бившег агента ЦИА

Агенције
Црногорске власти више не траже бившег агента ЦИА

Подгорица - Црногорске власти преко канала Интерпола више неће тражити бившег агента ЦИА Џозефа Асада, који је био оптужен да је наводно био члан криминалне организације у акцији “државни удар” током октобра 2016. године.

Подгоричке “Вијести” у врху Управе полиције сазнају да је против њега трајно укинута црвена међународна потјерница, коју је НЦБ Интерпол Подгорица расписао по налогу специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

- Потјерница је трајно повучена на захтјев Специјалног тужилаштва, а то је прије тога од њих тражио Виши суд у Подгорици. Ми смо само поступили по наредби надлежног тужиоца - објашњено је у УП-а.

Потјерница за Асадом расписана је 2018. године, али се одмах знало да не постоје изгледи да ће се бивши агент ЦИА наћи на оптуженичкој клупи у Подгорици “очи у очи” са специјалним тужиоцима Катнићем и Сашом Чађеновићем, који су тврдили да имају доказе да је Асад учествовао у припремању државног удара пред изборе у јесен 2016. године.

Осим тога, између САД и Црне Горе не постоје никакави правни акти у процесу тражења и изручења америчких држављана.

Према информацијама “Вијести”, надлежни суд у САД је по захтјеву Црне Горе позвао Асада, који је у првом дијелу поступка био предложен за свједока, али се бивши агент позвао на 5. амандман Устава - право на ћутање. Након те информације из САД, Специјално тужилаштво је покренуло истрагу против Асада.

Бивши оперативац је међутим за тамошње медије ипак проговорио о поступку у Црној Гори, када је у једном интервјуу изнио низ политичких оцјена на рачун црногорског режима којег је оптужио да је “репресиван”.

Он је тада поновио да је у Црној Гори био 2016. године, пет дана прије избора, да би савјетовао политичког консултанта (Арона Шавива, прим. аут.) који је радио кампању за опозициони Демократски фронт. На питање зашто га Црна Гора сада тражи, Асад је одговорио: “То је врло једноставна ствар, због мог рада за ЦИА гдје сам био више година. Те ријечи, ЦИА, завјера и пуч су веома секси и тако се добија медијска пажња”.

Специјално тужилаштво тврдило је да је Асад био члан криминалне организације која је пред изборе 2016. организовала покушај државног удара, односно да је, радећи за Шавива, намјеравао да ангажује бившег оперативца ЦИА Брајана Скота, да евакуише учеснике операције.

Због потјернице из Подгорице Асад је имао проблема - хапшен је крајем септембра прошле године у Абу Дабију, због оптужби да је био дио логистичке мреже која је припремала терористичке нападе на дан парламентарних избора.

САД су након сазнања о Асадовом хапшењу у УАЕ, преко својих дипломатских веза затражиле да се њихов држављанин пусти из притвора и не изручи Црној Гори.

Такву процедуру САД практикују када су амерички држављани ухапшени у иностранству, а и тада је више него било јасно да ће се администрација у Вашингтону потрудити да не дође до екстрадиције некадашњег оперативца. 

 

Пресуда

Сви оптужени у поступку за “државни удар” су проглашени кривим у првостепеној пресуди у мају ове године.

Руски држављанин Едуард Шишмаков осуђен је на 15 година затвора, Владимир Попов на 12, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет, а пензионисани генерал српске полиције Братислав Дикић на осам година робије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана