Crnogorske vlasti više ne traže bivšeg agenta CIA

Agencije
Crnogorske vlasti više ne traže bivšeg agenta CIA

Podgorica - Crnogorske vlasti preko kanala Interpola više neće tražiti bivšeg agenta CIA Džozefa Asada, koji je bio optužen da je navodno bio član kriminalne organizacije u akciji “državni udar” tokom oktobra 2016. godine.

Podgoričke “Vijesti” u vrhu Uprave policije saznaju da je protiv njega trajno ukinuta crvena međunarodna potjernica, koju je NCB Interpol Podgorica raspisao po nalogu specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

- Potjernica je trajno povučena na zahtjev Specijalnog tužilaštva, a to je prije toga od njih tražio Viši sud u Podgorici. Mi smo samo postupili po naredbi nadležnog tužioca - objašnjeno je u UP-a.

Potjernica za Asadom raspisana je 2018. godine, ali se odmah znalo da ne postoje izgledi da će se bivši agent CIA naći na optuženičkoj klupi u Podgorici “oči u oči” sa specijalnim tužiocima Katnićem i Sašom Čađenovićem, koji su tvrdili da imaju dokaze da je Asad učestvovao u pripremanju državnog udara pred izbore u jesen 2016. godine.

Osim toga, između SAD i Crne Gore ne postoje nikakavi pravni akti u procesu traženja i izručenja američkih državljana.

Prema informacijama “Vijesti”, nadležni sud u SAD je po zahtjevu Crne Gore pozvao Asada, koji je u prvom dijelu postupka bio predložen za svjedoka, ali se bivši agent pozvao na 5. amandman Ustava - pravo na ćutanje. Nakon te informacije iz SAD, Specijalno tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv Asada.

Bivši operativac je međutim za tamošnje medije ipak progovorio o postupku u Crnoj Gori, kada je u jednom intervjuu iznio niz političkih ocjena na račun crnogorskog režima kojeg je optužio da je “represivan”.

On je tada ponovio da je u Crnoj Gori bio 2016. godine, pet dana prije izbora, da bi savjetovao političkog konsultanta (Arona Šaviva, prim. aut.) koji je radio kampanju za opozicioni Demokratski front. Na pitanje zašto ga Crna Gora sada traži, Asad je odgovorio: “To je vrlo jednostavna stvar, zbog mog rada za CIA gdje sam bio više godina. Te riječi, CIA, zavjera i puč su veoma seksi i tako se dobija medijska pažnja”.

Specijalno tužilaštvo tvrdilo je da je Asad bio član kriminalne organizacije koja je pred izbore 2016. organizovala pokušaj državnog udara, odnosno da je, radeći za Šaviva, namjeravao da angažuje bivšeg operativca CIA Brajana Skota, da evakuiše učesnike operacije.

Zbog potjernice iz Podgorice Asad je imao problema - hapšen je krajem septembra prošle godine u Abu Dabiju, zbog optužbi da je bio dio logističke mreže koja je pripremala terorističke napade na dan parlamentarnih izbora.

SAD su nakon saznanja o Asadovom hapšenju u UAE, preko svojih diplomatskih veza zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a i tada je više nego bilo jasno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do ekstradicije nekadašnjeg operativca. 

 

Presuda

Svi optuženi u postupku za “državni udar” su proglašeni krivim u prvostepenoj presudi u maju ove godine.

Ruski državljanin Eduard Šišmakov osuđen je na 15 godina zatvora, Vladimir Popov na 12, lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević na po pet, a penzionisani general srpske policije Bratislav Dikić na osam godina robije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana