Црна мрља у срцу Боке которске

Агенције
Црна мрља у срцу Боке которске

Подгорица - Излила се нафта у црногорском заливу. Како извјештавају медији, на мору је видљива велика црна мрља.

- Код Каменара и Лепетана била је јасно примјетна велика масна мрља од изливања веће количине горива из оштећеног резервоара једног од шлепера који је превожен трајектом - навели су електронски медији, поткрепљујући све фотографијама еколошке катастрофе.

Још се могло прочитати да је у срцу залива, на лепетанској страни трајектног прелаза у четвртак дошло до инцидента приликом укрцавања једног камиона на трајект. Улазећи на брод шлепер је закачио рампу својим резервоаром за гориво и пробио га, а из њега се на палубу разлила нафта.

Према незваничним информацијама трајект је одмах испловио из Лепетана, а у Каменарима је искрцао сва возила осим оштећеног шлепера, да би опет испловио и зауставио се даље од обале, након чега је посада прала палубу. У овом инциденту дошло је, такође по незваничним информацијама, и до изливања велике количине нафте у море.

Инспектор за безбједност на мору Лучке капетаније у Котору Жељко Ломпар саопштио је да су грађани звали инспекцију, питајући зашто трајект плута.

- У контакту са руководством компаније “Поморски саобраћај” из Херцег Новог потврђено ми је да је дошло до пробијања резервоара, али да је исцурило само четири-пет литара нафте на трајект, па су, да би спријечили разливање, нафту посули пиљевином, одвезли трајект на море да би покупили нафту, очистили трајект и укључили га поново у саобраћај - изјавио је Ломпар.

Кочан: Нема загађења

Директор црногорске Управе поморске сигурности Сафет Кочан увјерава да загађења нема.

- Чуо сам за инцидент из медија, али о њему није обавијештена Управа поморске сигурности. Позвали смо инспектора безбједности и пловидбе Жељка Ломпара и он нам је рекао да нема већег загађења - навео је Кочан.

(Агенције)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана