Crna mrlja u srcu Boke kotorske

Agencije
Crna mrlja u srcu Boke kotorske

Podgorica - Izlila se nafta u crnogorskom zalivu. Kako izvještavaju mediji, na moru je vidljiva velika crna mrlja.

- Kod Kamenara i Lepetana bila je jasno primjetna velika masna mrlja od izlivanja veće količine goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je prevožen trajektom - naveli su elektronski mediji, potkrepljujući sve fotografijama ekološke katastrofe.

Još se moglo pročitati da je u srcu zaliva, na lepetanskoj strani trajektnog prelaza u četvrtak došlo do incidenta prilikom ukrcavanja jednog kamiona na trajekt. Ulazeći na brod šleper je zakačio rampu svojim rezervoarom za gorivo i probio ga, a iz njega se na palubu razlila nafta.

Prema nezvaničnim informacijama trajekt je odmah isplovio iz Lepetana, a u Kamenarima je iskrcao sva vozila osim oštećenog šlepera, da bi opet isplovio i zaustavio se dalje od obale, nakon čega je posada prala palubu. U ovom incidentu došlo je, takođe po nezvaničnim informacijama, i do izlivanja velike količine nafte u more.

Inspektor za bezbjednost na moru Lučke kapetanije u Kotoru Željko Lompar saopštio je da su građani zvali inspekciju, pitajući zašto trajekt pluta.

- U kontaktu sa rukovodstvom kompanije “Pomorski saobraćaj” iz Herceg Novog potvrđeno mi je da je došlo do probijanja rezervoara, ali da je iscurilo samo četiri-pet litara nafte na trajekt, pa su, da bi spriječili razlivanje, naftu posuli piljevinom, odvezli trajekt na more da bi pokupili naftu, očistili trajekt i uključili ga ponovo u saobraćaj - izjavio je Lompar.

Kočan: Nema zagađenja

Direktor crnogorske Uprave pomorske sigurnosti Safet Kočan uvjerava da zagađenja nema.

- Čuo sam za incident iz medija, ali o njemu nije obaviještena Uprava pomorske sigurnosti. Pozvali smo inspektora bezbjednosti i plovidbe Željka Lompara i on nam je rekao da nema većeg zagađenja - naveo je Kočan.

(Agencije)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana