Црна Гора због афричке свињске куге забранила увоз свиња из комшилука

Срна
Црна Гора због афричке свињске куге забранила увоз свиња из комшилука

ПОДГОРИЦА- У Црној Гори забрањен је увоз свиња из Србије и Сјеверне Македоније, како за клање тако и за репродукцију и тов, зато што у тим земљама постоји афричка свињска куга, рекао је директор црногорске Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Владимир Ђаковић.

-Месо из земаља ЕУ, као и живе свиње увозе се само из објеката који се налазе на листи одобрених објеката од ЕУ односно са подручја која нису захваћена афричком кугом свиња - навео је Ђаковић.

С обзиром да су главни преносиоци ове болести дивље свиње чије се кретање не може контролисати, током прошле године у Црној Гори контролисани су узорци око 500 дивљих свиња методама молекуларног и серолошких испитивања, преносе црногорски медији.

Према Ђаковићевим ријечима, ни у једном узорку није утврђено присуство афричке куге свиња.

-Рађена су испитивања и код домаћих свиња са фарми, али и свјежег меса на увозу - рекао је он и додао да ће контроле у овој години бити још интензивније.

Ђаковић појашњава да се афричка свињска куга не преноси на човјека, али да је веома опасна, јер би се појава ове болести негативно одразила на економију земље кроз уништавање фарми у зараженом подручју, али и кроз забрану продаје и извоза производа од свињског меса из Црне Горе.

Он је додао да је ова болест веома опасна за свиње јер готово свака заражена животиња угине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана