Crna Gora zbog afričke svinjske kuge zabranila uvoz svinja iz komšiluka

Srna
Crna Gora zbog afričke svinjske kuge zabranila uvoz svinja iz komšiluka

PODGORICA- U Crnoj Gori zabranjen je uvoz svinja iz Srbije i Sjeverne Makedonije, kako za klanje tako i za reprodukciju i tov, zato što u tim zemljama postoji afrička svinjska kuga, rekao je direktor crnogorske Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

-Meso iz zemalja EU, kao i žive svinje uvoze se samo iz objekata koji se nalaze na listi odobrenih objekata od EU odnosno sa područja koja nisu zahvaćena afričkom kugom svinja - naveo je Đaković.

S obzirom da su glavni prenosioci ove bolesti divlje svinje čije se kretanje ne može kontrolisati, tokom prošle godine u Crnoj Gori kontrolisani su uzorci oko 500 divljih svinja metodama molekularnog i seroloških ispitivanja, prenose crnogorski mediji.

Prema Đakovićevim riječima, ni u jednom uzorku nije utvrđeno prisustvo afričke kuge svinja.

-Rađena su ispitivanja i kod domaćih svinja sa farmi, ali i svježeg mesa na uvozu - rekao je on i dodao da će kontrole u ovoj godini biti još intenzivnije.

Đaković pojašnjava da se afrička svinjska kuga ne prenosi na čovjeka, ali da je veoma opasna, jer bi se pojava ove bolesti negativno odrazila na ekonomiju zemlje kroz uništavanje farmi u zaraženom području, ali i kroz zabranu prodaje i izvoza proizvoda od svinjskog mesa iz Crne Gore.

On je dodao da je ova bolest veoma opasna za svinje jer gotovo svaka zaražena životinja ugine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana