Црна Гора прославља Дан независности

Срна
Црна Гора прославља Дан независности

ПОДГОРИЦА - Црна Гора данас обиљежава Дан независности и 16 година од када је на референдуму обновила државну самосталност.


На референдуму одржаном 21. маја 2006. године је, према званичним резултатима, гласало 419.240 грађана или 86,5 одсто укупног броја бирача.
Независност државе подржало је 230.661 или 55,5 одсто грађана Црне Горе који су изашли на референдум, док је за останак у заједничкој држави са Србијом гласало 185.002 или 44,5 одсто.

Скупштина Црне Горе претходно је усвојила Закон о референдуму који је договорен уз препоруку ЕУ. За успјех референдума било је потребно да га подржи 55 одсто изашлих бирача.

Референдумско питање гласило је „Желите ли да Република Црна Гора буде независна држава са пуним међународно-правним субјективитетом“.

Скупштина Црне Горе је на сједници 2. марта, на основу предлога предсједника Републике Филипа Вујановића донијела одлуку да референдум о државно-правном статусу буде одржан 21. маја.

Право гласа на референдуму имало је 484.700 грађана.

- Црна Гора након референдума о самосталности суштински није постала самостална и независна него је претворена у најобичнију НАТО колонију- сматра Предраг Поповић, један од лидера Блока за заједничку државу 2006. године.

Поповић је рекао да од самосталне политике на војном плану, спољне политике, па чак и унутрашње политике нема ништа, те да је на плану спољне политике ситуација застрашујућа.

-Дакле не само да те политике нема, него се наши дипломатски представници до те мјере дегутантно труде да преписују агенде ЕУ чији чланови нећемо бити до ко зна када, ако уопште икад и будемо били. Када погледамо шта је све остало од ЕУ с почетка 21. вијека у овом тренутку се поставља питање да ли нам то више уопште и треба - рекао је Поповић за РТЦГ поводом обиљежавања Дана независности.

Поповић је подвукао да на плану унутрашње стабилности и помирења - у чему је Црна Гора могла да оствари помаке и за шта је она била директно одговорна - тек нема никаквих позитивних ствари.

Црна Гора данас обиљежава Дан независности и 16 година од када је на референдуму обновила државну самосталност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана