Crna Gora proslavlja Dan nezavisnosti

Srna
Crna Gora proslavlja Dan nezavisnosti

PODGORICA - Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti i 16 godina od kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.


Na referendumu održanom 21. maja 2006. godine je, prema zvaničnim rezultatima, glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto ukupnog broja birača.
Nezavisnost države podržalo je 230.661 ili 55,5 odsto građana Crne Gore koji su izašli na referendum, dok je za ostanak u zajedničkoj državi sa Srbijom glasalo 185.002 ili 44,5 odsto.

Skupština Crne Gore prethodno je usvojila Zakon o referendumu koji je dogovoren uz preporuku EU. Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je „Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom“.

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu predloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Pravo glasa na referendumu imalo je 484.700 građana.

- Crna Gora nakon referenduma o samostalnosti suštinski nije postala samostalna i nezavisna nego je pretvorena u najobičniju NATO koloniju- smatra Predrag Popović, jedan od lidera Bloka za zajedničku državu 2006. godine.

Popović je rekao da od samostalne politike na vojnom planu, spoljne politike, pa čak i unutrašnje politike nema ništa, te da je na planu spoljne politike situacija zastrašujuća.

-Dakle ne samo da te politike nema, nego se naši diplomatski predstavnici do te mjere degutantno trude da prepisuju agende EU čiji članovi nećemo biti do ko zna kada, ako uopšte ikad i budemo bili. Kada pogledamo šta je sve ostalo od EU s početka 21. vijeka u ovom trenutku se postavlja pitanje da li nam to više uopšte i treba - rekao je Popović za RTCG povodom obilježavanja Dana nezavisnosti.

Popović je podvukao da na planu unutrašnje stabilnosti i pomirenja - u čemu je Crna Gora mogla da ostvari pomake i za šta je ona bila direktno odgovorna - tek nema nikakvih pozitivnih stvari.

Crna Gora danas obilježava Dan nezavisnosti i 16 godina od kada je na referendumu obnovila državnu samostalnost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana