Црна Гора остаје подијељена око Темељног уговора са СПЦ

Tanjug
Foto: Arhiva

ПОДГОРИЦА- Црна Гора остаје подијељена по питању Темељног уговора између државе и Српске православне цркве (СПЦ) и након објављивања његове усаглашене верзије, а најгласнији противници су и даље Демократска партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића и Социјалдемократска партија (СПД), партнер ДПС-а током њихове вишедеценијеске владавине, која је сада дио мањинске владе премијера Дритана Абазовића.

Дан уочи данашње званичне посјете премијера Абазовића Београду, влада је јуче на свом сајту објавила усаглашену верзију Темељног уговора са СПЦ.

У уговору се признаје континуитет постојања Српске православне цркве у Црној Гори од 1219. године, као и неповредивост њене имовине.

Тим поводом огласио се Абазовићев претходник Здравко Кривокапић тврдњом да је јуче објављена радна верзија Темељног уговора са СПЦ готово у потпуности преузета од верзије коју је, како наводи, он упутио Београдској патријаршији у јулу прошле године.

"Ко није желео закључење уговора који, а то данас видимо, није споран Српској православној цркви", упитао је Кривокапић.

Лидер Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић је јасан и истиче да је за овај савез добар само онај уговор који је добар СПЦ-у.

„За нас је добар само онај Темељни уговор који је добар СПЦ. Дакле, што се тиче ДФ, оцену самог текста треба оставити Светом синоду и епископима, а ми ћемо снажно подржати Споразум који је прихватљив Цркви. СПЦ даће најисправнију оцену коначног текста уговора чијим закључивањем се заокружује положај наше Цркве у Црној Гори“, написао је Мандић на Твитеру.

Иако је јуче први пут објављена верзија Темељног уговора са СПЦ, ДПС Мила Ðукановића је остала доследна у свом противљењу и тврде да је овај документ, како наводе, "очито лоша намера према Црној Гори и да такав однос према држави та странке неће дозволити".

У саопштењу ДПС, која је, иначе, подржала формирање Абазовићеве мањинске владе, се указује на, како наводе, „исхитреност и брзоплетост владе, као и чињеница да је без икакве потребе заобиђена стручна и компетентна јавност која би морала да да свој суд и допринос у односу на садржину уговора који треба да буде потписан“.

"Поступак усаглашавања Уговора са СПЦ мора бити инклузиван и укључивати стручну јавности како би кроз финалну садржину Уговора између Владе Црне Горе и СПЦ, уз најшири консензус, били заштићени интереси државе Црне Горе. У противном, знају се последице", поручили су из Ðукановићеве странке.

Исту оштрину противљења су показали прије свега министри одбране и спољних послова Рашко Коњевић и Ранко Кривокапић на недавној седници влади, а Абазовић им је тада, како су пренели подгорички медији, поручио да ће Темељни уговор са СПЦ бити потписан или ћемо се, како је казао, разилазити.

И СДП је истрајан у противљењу потписивања Темељног уговора СПЦ, а у њиховом јучерашњем саопштењу се наводи да је "фараса око “преговора са СПЦ трајала цела два дана", да је, како кажу, СПЦ остало да лекторише сопствени текст, уз поруку да је за њих тај документ "апсолутно неприхватљив".

"Уколико влада прихвати служење туђим интересима, тиме јасно показује да не намјерава да буде европска него послушничка, па очигледно долази време да се мандат врати грађанима".

Бивши предсједник Црне Горе и високи функционер ДПС Филип Вујановић сматра да Уговор између владе и СПЦ о питањима од заједничког интереса мора имати двоструко утемељењен.

“Само уз нужна прилагођавања и уважавања посебности Православне цркве у Црној Гори, која су афирмативно наглашена у одлуци Светог архијерејског сабора Српске православне цркве од 26. маја 2006. године, може бити потписан Уговор између Владе Црне Горе и Српске православне цркве у Црној Гори о питањима од заједничког интереса”, навео је Вујановић.

И један од истакнутих ДПС-оваца и бивши министар одбране Предраг Бошковић објављену верзију објављену верзију темељног уговора назвао је "Видовдански уговор", који је, како каже, "скројен у Београду по мери СПЦ".

Подгоричка Побједа пише данас да "наводно усаглашени нацрт уговора са Црквом Србије није потписало четворо од пет чланова Радне групе владе, а садржај предложеног текста указује да је писан - на штету државе Црне Горе"

У тексту под насловом "Темељна превара око ''темељног уговора''", Побједа тврди да не само да се "Српска црква поставља као држава у држави, него је позиционирана изнад Црне Горе, као отимач културног и сакралног наслијеђа, организације која никоме не одговара, ни правди, ни полицији, ни било којој институцији".

Побједа тврди да ће објављени Темељни уговор тек изазвати ланчане реакције, не само партија или невладиних организације него и, како тврде, огорчених и преварених грађана.

"Уколико остане тврдокоран и беспоговорно лојалан Београду и не промени суштинске одредбе нацрта уговора са Црквом Србије - решења која беспризорно понижавају државу Црну Гору, краду црногорски идентитет и државност - Дритан Абазовић ризикује да остане упамћен као премијер са најкраћим мандатом у историји црногорског вишестраначја", пише Побједа и закључује:

"Избор је у рукама Абазовића и мора га учинити што прије. Да га не изненади дочек када се буде вратио из Београда".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана