Crna Gora ostaje podijeljena oko Temeljnog ugovora sa SPC

Tanjug
Foto: Arhiva

PODGORICA- Crna Gora ostaje podijeljena po pitanju Temeljnog ugovora između države i Srpske pravoslavne crkve (SPC) i nakon objavljivanja njegove usaglašene verzije, a najglasniji protivnici su i dalje Demokratska partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića i Socijaldemokratska partija (SPD), partner DPS-a tokom njihove višedecenijeske vladavine, koja je sada dio manjinske vlade premijera Dritana Abazovića.

Dan uoči današnje zvanične posjete premijera Abazovića Beogradu, vlada je juče na svom sajtu objavila usaglašenu verziju Temeljnog ugovora sa SPC.

U ugovoru se priznaje kontinuitet postojanja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori od 1219. godine, kao i nepovredivost njene imovine.

Tim povodom oglasio se Abazovićev prethodnik Zdravko Krivokapić tvrdnjom da je juče objavljena radna verzija Temeljnog ugovora sa SPC gotovo u potpunosti preuzeta od verzije koju je, kako navodi, on uputio Beogradskoj patrijaršiji u julu prošle godine.

"Ko nije želeo zaključenje ugovora koji, a to danas vidimo, nije sporan Srpskoj pravoslavnoj crkvi", upitao je Krivokapić.

Lider Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić je jasan i ističe da je za ovaj savez dobar samo onaj ugovor koji je dobar SPC-u.

„Za nas je dobar samo onaj Temeljni ugovor koji je dobar SPC. Dakle, što se tiče DF, ocenu samog teksta treba ostaviti Svetom sinodu i episkopima, a mi ćemo snažno podržati Sporazum koji je prihvatljiv Crkvi. SPC daće najispravniju ocenu konačnog teksta ugovora čijim zaključivanjem se zaokružuje položaj naše Crkve u Crnoj Gori“, napisao je Mandić na Tviteru.

Iako je juče prvi put objavljena verzija Temeljnog ugovora sa SPC, DPS Mila Ðukanovića je ostala dosledna u svom protivljenju i tvrde da je ovaj dokument, kako navode, "očito loša namera prema Crnoj Gori i da takav odnos prema državi ta stranke neće dozvoliti".

U saopštenju DPS, koja je, inače, podržala formiranje Abazovićeve manjinske vlade, se ukazuje na, kako navode, „ishitrenost i brzopletost vlade, kao i činjenica da je bez ikakve potrebe zaobiđena stručna i kompetentna javnost koja bi morala da da svoj sud i doprinos u odnosu na sadržinu ugovora koji treba da bude potpisan“.

"Postupak usaglašavanja Ugovora sa SPC mora biti inkluzivan i uključivati stručnu javnosti kako bi kroz finalnu sadržinu Ugovora između Vlade Crne Gore i SPC, uz najširi konsenzus, bili zaštićeni interesi države Crne Gore. U protivnom, znaju se posledice", poručili su iz Ðukanovićeve stranke.

Istu oštrinu protivljenja su pokazali prije svega ministri odbrane i spoljnih poslova Raško Konjević i Ranko Krivokapić na nedavnoj sednici vladi, a Abazović im je tada, kako su preneli podgorički mediji, poručio da će Temeljni ugovor sa SPC biti potpisan ili ćemo se, kako je kazao, razilaziti.

I SDP je istrajan u protivljenju potpisivanja Temeljnog ugovora SPC, a u njihovom jučerašnjem saopštenju se navodi da je "farasa oko “pregovora sa SPC trajala cela dva dana", da je, kako kažu, SPC ostalo da lektoriše sopstveni tekst, uz poruku da je za njih taj dokument "apsolutno neprihvatljiv".

"Ukoliko vlada prihvati služenje tuđim interesima, time jasno pokazuje da ne namjerava da bude evropska nego poslušnička, pa očigledno dolazi vreme da se mandat vrati građanima".

Bivši predsjednik Crne Gore i visoki funkcioner DPS Filip Vujanović smatra da Ugovor između vlade i SPC o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenjen.

“Samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja su afirmativno naglašena u odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26. maja 2006. godine, može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa”, naveo je Vujanović.

I jedan od istaknutih DPS-ovaca i bivši ministar odbrane Predrag Bošković objavljenu verziju objavljenu verziju temeljnog ugovora nazvao je "Vidovdanski ugovor", koji je, kako kaže, "skrojen u Beogradu po meri SPC".

Podgorička Pobjeda piše danas da "navodno usaglašeni nacrt ugovora sa Crkvom Srbije nije potpisalo četvoro od pet članova Radne grupe vlade, a sadržaj predloženog teksta ukazuje da je pisan - na štetu države Crne Gore"

U tekstu pod naslovom "Temeljna prevara oko ''temeljnog ugovora''", Pobjeda tvrdi da ne samo da se "Srpska crkva postavlja kao država u državi, nego je pozicionirana iznad Crne Gore, kao otimač kulturnog i sakralnog naslijeđa, organizacije koja nikome ne odgovara, ni pravdi, ni policiji, ni bilo kojoj instituciji".

Pobjeda tvrdi da će objavljeni Temeljni ugovor tek izazvati lančane reakcije, ne samo partija ili nevladinih organizacije nego i, kako tvrde, ogorčenih i prevarenih građana.

"Ukoliko ostane tvrdokoran i bespogovorno lojalan Beogradu i ne promeni suštinske odredbe nacrta ugovora sa Crkvom Srbije - rešenja koja besprizorno ponižavaju državu Crnu Goru, kradu crnogorski identitet i državnost - Dritan Abazović rizikuje da ostane upamćen kao premijer sa najkraćim mandatom u istoriji crnogorskog višestranačja", piše Pobjeda i zaključuje:

"Izbor je u rukama Abazovića i mora ga učiniti što prije. Da ga ne iznenadi doček kada se bude vratio iz Beograda".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana