Црна Гора одбија да врати 28 килограма драгуља вриједних 300 милиона евра!

ГС
Црна Гора одбија да врати 28 килограма драгуља вриједних 300 милиона евра!

ПОДГОРИЦА - Влада Црне Горе одбила је признати тужбени захтјев у поступку посредовања и вратити 28 килограма полудрагог камења - опала, који су прије више од 10 година заплијењени на аеродрому Подгорица, наводи се у извјештају заштитника имовинско-правних односа.

Поступак је у току пред Основним судом у Котору, а вриједност спора је 300 милиона евра.

Суд је забранио држави рјешавање ових предмета до правомоћног окончања спора, преноси "Радио-телевизија Црне Горе".

Поступак је покренут на захтјев Роберта Фањека и Антонија Стреленског, након што су заплијењени опали проглашени државном имовином и стављени у трезор Централне банке Црне Горе.

Траже да им се полудраго камење врати и у тужби наводе да је вриједан 300 милиона евра, као и одштету за његову штету и нестанак пет килограма јер се сада у трезору налази 28 килограма, траже се изгубљена добит за протекли период и затезне камате.

У извјештају заштитника имовинско-правних односа наведено је да су ствари унесене у Црну Гору, а да претходно нису пријављене царини на аеродрому Подгорица.

Овај пут поступак је покренут пред Основним судом у Котору, док је претходно тужба повучена пред Основним судом у Никшићу.

"Основни суд у Котору донио је приједлог за одређивање привремене мјере и забранио држави рјешавање ових предмета до правомоћног окончања спора. Поступак је у току, а Влада Црне Горе одбила је признати тужбени захтјев посредовање и вратити опале", стоји у извјештају.

Которски суд спријечио је извршну власт у продаји драгуља.

Збирку опала су у јулу 2011. из аеродрома у Цириху у аеродром Подгорица донијели јужноафрички држављани Фењек и Стреленски, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана