Crna Gora odbija da vrati 28 kilograma dragulja vrijednih 300 miliona evra!

GS
Crna Gora odbija da vrati 28 kilograma dragulja vrijednih 300 miliona evra!

PODGORICA - Vlada Crne Gore odbila je priznati tužbeni zahtjev u postupku posredovanja i vratiti 28 kilograma poludragog kamenja - opala, koji su prije više od 10 godina zaplijenjeni na aerodromu Podgorica, navodi se u izvještaju zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa.

Postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Kotoru, a vrijednost spora je 300 miliona evra.

Sud je zabranio državi rješavanje ovih predmeta do pravomoćnog okončanja spora, prenosi "Radio-televizija Crne Gore".

Postupak je pokrenut na zahtjev Roberta Fanjeka i Antonija Strelenskog, nakon što su zaplijenjeni opali proglašeni državnom imovinom i stavljeni u trezor Centralne banke Crne Gore.

Traže da im se poludrago kamenje vrati i u tužbi navode da je vrijedan 300 miliona evra, kao i odštetu za njegovu štetu i nestanak pet kilograma jer se sada u trezoru nalazi 28 kilograma, traže se izgubljena dobit za protekli period i zatezne kamate.

U izvještaju zaštitnika imovinsko-pravnih odnosa navedeno je da su stvari unesene u Crnu Goru, a da prethodno nisu prijavljene carini na aerodromu Podgorica.

Ovaj put postupak je pokrenut pred Osnovnim sudom u Kotoru, dok je prethodno tužba povučena pred Osnovnim sudom u Nikšiću.

"Osnovni sud u Kotoru donio je prijedlog za određivanje privremene mjere i zabranio državi rješavanje ovih predmeta do pravomoćnog okončanja spora. Postupak je u toku, a Vlada Crne Gore odbila je priznati tužbeni zahtjev posredovanje i vratiti opale", stoji u izvještaju.

Kotorski sud spriječio je izvršnu vlast u prodaji dragulja.

Zbirku opala su u julu 2011. iz aerodroma u Cirihu u aerodrom Podgorica donijeli južnoafrički državljani Fenjek i Strelenski, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana