Црна Гора је далеко од тачног бирачког списка

Танјуг
Foto: Илустрација

ПОДГОРИЦА- Црна Гора је још далеко од тачно изборног списка, а податак да се од 8. марта ове године, када је закључен бирачки списак за предсједничке изборе, до 24. марта појавило нових око 1.500 гласача представља озбиљан аларм, пише данас портал РТЦГ.

Проблеми са бирачким списком су годинама присутни у политичкој јавности Црне Горе, због чега је, кажу. једним дијелом смањено поверење у регуларност изборних процеса.

Наводе да бивше опозиционе странке, које су сада на власти, годинама су тврдиле да ДПС Црне Горе манипулише бирачким списковима на којима, осим "фантомских" бирача има умрлих, дупло уписаних и лица која деценијама не живе у земљи.

Извршна директорка Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) Ана Ненезић за портал каже да је једина сигурност да ће бирачки списак бити тачан и ажуран је да се истовремено среде регистри пребивалишта и држављана, а сва лица за која су се стекли законски услови, буду избрисана из бирачког списка, у законом прописаној процедури.

Како је истакла Ненезић, оно око чега постоји пуна сагласност свих актера изборног процеса је да Црна Гора нема нити ажуриран, нити тачан бирачки списак.

"У бирачком списку Црне Горе 17. јануара било је, према подацима МУП-а, 543.175 бирача, што је за преко три хиљаде више него на парламентарним изборима 30. августа 2020. године, када их је било 540.026. Имајући у виду да у Црној Гори званично, према подацима Монстата, има 618 хиљада становника, испада да је број бирача у односу на број становника чак 88 одсто. Та огромна несразмјера између броја бирача и броја становника, који су се готово изједначили, указује да бирачки списак није тачан нити ажуран. Европски стандард је да тај однос буде 70 одсто", рекла је Ненезић.

Према њеном суду, неажурирани бирачки спискови само су један, иако важан, проблем "са којим се годинама суочавамо, и изнова говоримо и упозоравамо на важност рјешавања".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана