Crna Gora je daleko od tačnog biračkog spiska

Tanjug
Foto: Ilustracija

PODGORICA- Crna Gora je još daleko od tačno izbornog spiska, a podatak da se od 8. marta ove godine, kada je zaključen birački spisak za predsjedničke izbore, do 24. marta pojavilo novih oko 1.500 glasača predstavlja ozbiljan alarm, piše danas portal RTCG.

Problemi sa biračkim spiskom su godinama prisutni u političkoj javnosti Crne Gore, zbog čega je, kažu. jednim dijelom smanjeno poverenje u regularnost izbornih procesa.

Navode da bivše opozicione stranke, koje su sada na vlasti, godinama su tvrdile da DPS Crne Gore manipuliše biračkim spiskovima na kojima, osim "fantomskih" birača ima umrlih, duplo upisanih i lica koja decenijama ne žive u zemlji.

Izvršna direktorka Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) Ana Nenezić za portal kaže da je jedina sigurnost da će birački spisak biti tačan i ažuran je da se istovremeno srede registri prebivališta i državljana, a sva lica za koja su se stekli zakonski uslovi, budu izbrisana iz biračkog spiska, u zakonom propisanoj proceduri.

Kako je istakla Nenezić, ono oko čega postoji puna saglasnost svih aktera izbornog procesa je da Crna Gora nema niti ažuriran, niti tačan birački spisak.

"U biračkom spisku Crne Gore 17. januara bilo je, prema podacima MUP-a, 543.175 birača, što je za preko tri hiljade više nego na parlamentarnim izborima 30. avgusta 2020. godine, kada ih je bilo 540.026. Imajući u vidu da u Crnoj Gori zvanično, prema podacima Monstata, ima 618 hiljada stanovnika, ispada da je broj birača u odnosu na broj stanovnika čak 88 odsto. Ta ogromna nesrazmjera između broja birača i broja stanovnika, koji su se gotovo izjednačili, ukazuje da birački spisak nije tačan niti ažuran. Evropski standard je da taj odnos bude 70 odsto", rekla je Nenezić.

Prema njenom sudu, neažurirani birački spiskovi samo su jedan, iako važan, problem "sa kojim se godinama suočavamo, i iznova govorimo i upozoravamo na važnost rješavanja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana