Црна Гора: ДИК прогласила 11 изборних листа

Srna
Црна Гора: ДИК прогласила 11 изборних листа

ПОДГОРИЦА - Државна изборна комисија (ДИК) прогласила је 11 листа за учешће на парламентарним изборима у Црној Гори, који ће бити одржани 30. августа.

Предстојећи парламентарни избори су 11. од увођења вишепартијског система у Црној Гор и пети од изласка Црне Горе из Државне заједнице Србија и Црна Гора.

Демократска партија социјалиста наступиће у коалицији са Либералном партијом, а листу под називом “Одлучно за Црну Гору! ДПС - Мило Ђукановић“, предводи заменик председника странке Душко Марковић.

У коалицији „За будућност Црне Горе“ су Демократски фронт, Социјалистичка народна партија, Радничка партија, Права Црна Гора, Уједињена Црна Гора и нестраначке личности.

Носилац листе је професор Машинског факултета Здравко Кривокапић, пренела је Мина, објавио је портал РТЦГ.

Коалиција коју чине Демократе, Демос, Партија пензионера инвалида и реституције, Грађански покрет Нова левица и Друштво за истраживање политике и политичке теорије наступиће на изборима под слоганом „Мир је наша нација“.

Први на листи је председник Демократа, Алекса Бечић.

Коалицију, окупљену око платформе „Црно на бијело“, чине Грађански покрет (ГП) УРА, Савез грађана ЦИВИС, Бокешки форум, Странка правде и помирења и независни интелектуалци.

Лидер ГП УРА Дритан Абазовић носилац је листе.

Албанску коалицију "Генци Ниманбегу - Ник Ђељошај", чине Демократски форум, Форца, Грађански покрет Перспектива и Унија Тузи. Листу предводи Ник Ђељошај.

Демократска унија Албанаца, Демократска партија (ДП) и Демократски савез у Црној Гори чланице су албанске коалиције “Једногласно”, а носилац листе је Фатмир Ђека.

Социјалдемократска партија учествује самостално на изборима под слоганом “Јака Црна Гора”, а листу предводи председница Драгиња Вуксановић Станковић.

Листу Социјалдемократа предводи председник партије Иван Брајовић, а њен слоган је "Социјалдемократе - Иван Брајовић - Ми одлучујемо доследно".

Бошњачка странка учествује на изборима под слоганом "Бошњачка странка-Исправно-Рафет Хусовић, а први на листи је посланик Ервин Ибрахимовић.

Хрватска грађанска иницијатива учествије на изборима са листом „ХГИ. Свим срцем за Црну Гору!“, на чијем је челу председник странке Адријан Вуксановић.

Носилац изборне листе Хрватске реформске странке је директор Аеродрома Тиват Радован Марић.

ДИК није прогласила листу “Снежана Јоница - Социјалисти Црне Горе - Да живимо као Југословени” на чијем је челу председница странке Снежана Јоница.

Она је најавила жалбу Уставном суду.

Бирачко право у Црној Гори има 541.232 грађана. У односу на председничке изборе, одржане 15. априла 2018. године, број бирача се повећао за око 8.600.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана