Crna Gora: DIK proglasila 11 izbornih lista

Srna
Crna Gora: DIK proglasila 11 izbornih lista

PODGORICA - Državna izborna komisija (DIK) proglasila je 11 lista za učešće na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori, koji će biti održani 30. avgusta.

Predstojeći parlamentarni izbori su 11. od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gor i peti od izlaska Crne Gore iz Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Demokratska partija socijalista nastupiće u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS - Milo Đukanović“, predvodi zamenik predsednika stranke Duško Marković.

U koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti.

Nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić, prenela je Mina, objavio je portal RTCG.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova levica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom „Mir je naša nacija“.

Prvi na listi je predsednik Demokrata, Aleksa Bečić.

Koaliciju, okupljenu oko platforme „Crno na bijelo“, čine Građanski pokret (GP) URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci.

Lider GP URA Dritan Abazović nosilac je liste.

Albansku koaliciju "Genci Nimanbegu - Nik Đeljošaj", čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi. Listu predvodi Nik Đeljošaj.

Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija (DP) i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije “Jednoglasno”, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom “Jaka Crna Gora”, a listu predvodi predsednica Draginja Vuksanović Stanković.

Listu Socijaldemokrata predvodi predsednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je "Socijaldemokrate - Ivan Brajović - Mi odlučujemo dosledno".

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom "Bošnjačka stranka-Ispravno-Rafet Husović, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Hrvatska građanska inicijativa učestvije na izborima sa listom „HGI. Svim srcem za Crnu Goru!“, na čijem je čelu predsednik stranke Adrijan Vuksanović.

Nosilac izborne liste Hrvatske reformske stranke je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

DIK nije proglasila listu “Snežana Jonica - Socijalisti Crne Gore - Da živimo kao Jugosloveni” na čijem je čelu predsednica stranke Snežana Jonica.

Ona je najavila žalbu Ustavnom sudu.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 541.232 građana. U odnosu na predsedničke izbore, održane 15. aprila 2018. godine, broj birača se povećao za oko 8.600.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana