Четири године од земљотреса који је погодио Загреб, обновљено 3000 објеката

Tanjug
Foto: MUP

ЗАГРЕБ - На данашњи дан прије четири године град Загреб је у јутарњим сатима погодио снажан земљотрес магнитуде 5,5 степени по Рихтеру, а до данас је обновљено око 3000 зграда и кућа, али и даље споро напредује изградња замјенских породичних кућа у сјеверним дијеловима града, пишу хрватски медији.

Штете од потреса, какав Загреб не памти од 1880. године, процијењена је на 11,6 милијарди евра, што је двоструко више од процијењене штете од потреса на Бановини.    

Једна је особа у потресу изгубила живот, а након њега остао је велики број оштећених стамбених зграда,породичних кућа, образовних, културних и здравствених установа, укупно око 25.000 објеката.

Тренутно је широм Загреба отворено 425 градилишта која се већим делом односе на конструкцијску обнову, 212 стамбених зграда је у процесу тражења извођача радова, док је њих 155 у поступку пројектовања
    
Према писању портала загребачке Н1 тв., тек ове године усељене су прве породице у нове куће, а до краја љета требало би да буде довршена 41 кућа, од којих седам кроз модел самообнове.
    
То је раније саопштио министар грађевинарства Бранко Бачић, иначе, четврти по реду министар грађевинарства за мандата Владе премијера Андреја Пленковића.
    
Осим министара, мијењао се и Закон о обнови. 
За пројекте обнове на подручју загребачког и петрињског потреса Влада је исплатила 1,03 милијарде евра из Фонда солидарности.
    
Међутим, када је ријеч о европским средствима, случај с Геодетским факултетом изазвао је пажњу Уреда европског јавног тужиоца (ЕППО). Сумња се, наиме, да ке посао који је Министарство културе и медија додијелило Геодетском факултету за 3Д снимање оштећених објеката културне баштине преплаћен.
    
Полиција је средином прошлог мјесеца упала у споменуто Министарство, по налогу ЕППО-а који се сматрају надлежнима за истрагу овог случаја јер се ради о могућој злоупотеби средстава из европских фондова.
    
С друге стране, Влада на челу с премијером Андрејом Пленковићем тврди да није ријеч о европском новцу те да стога ЕППО не може бити надлежан за истрагу у случају Геодезија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана