Četiri godine od zemljotresa koji je pogodio Zagreb, obnovljeno 3000 objekata

Tanjug
Foto: MUP

ZAGREB - Na današnji dan prije četiri godine grad Zagreb je u jutarnjim satima pogodio snažan zemljotres magnitude 5,5 stepeni po Rihteru, a do danas je obnovljeno oko 3000 zgrada i kuća, ali i dalje sporo napreduje izgradnja zamjenskih porodičnih kuća u sjevernim dijelovima grada, pišu hrvatski mediji.

Štete od potresa, kakav Zagreb ne pamti od 1880. godine, procijenjena je na 11,6 milijardi evra, što je dvostruko više od procijenjene štete od potresa na Banovini.    

Jedna je osoba u potresu izgubila život, a nakon njega ostao je veliki broj oštećenih stambenih zgrada,porodičnih kuća, obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova, ukupno oko 25.000 objekata.

Trenutno je širom Zagreba otvoreno 425 gradilišta koja se većim delom odnose na konstrukcijsku obnovu, 212 stambenih zgrada je u procesu traženja izvođača radova, dok je njih 155 u postupku projektovanja
    
Prema pisanju portala zagrebačke N1 tv., tek ove godine useljene su prve porodice u nove kuće, a do kraja ljeta trebalo bi da bude dovršena 41 kuća, od kojih sedam kroz model samoobnove.
    
To je ranije saopštio ministar građevinarstva Branko Bačić, inače, četvrti po redu ministar građevinarstva za mandata Vlade premijera Andreja Plenkovića.
    
Osim ministara, mijenjao se i Zakon o obnovi. 
Za projekte obnove na području zagrebačkog i petrinjskog potresa Vlada je isplatila 1,03 milijarde evra iz Fonda solidarnosti.
    
Međutim, kada je riječ o evropskim sredstvima, slučaj s Geodetskim fakultetom izazvao je pažnju Ureda evropskog javnog tužioca (EPPO). Sumnja se, naime, da ke posao koji je Ministarstvo kulture i medija dodijelilo Geodetskom fakultetu za 3D snimanje oštećenih objekata kulturne baštine preplaćen.
    
Policija je sredinom prošlog mjeseca upala u spomenuto Ministarstvo, po nalogu EPPO-a koji se smatraju nadležnima za istragu ovog slučaja jer se radi o mogućoj zloupotebi sredstava iz evropskih fondova.
    
S druge strane, Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem tvrdi da nije riječ o evropskom novcu te da stoga EPPO ne može biti nadležan za istragu u slučaju Geodezija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana