Цетиње: Завршена расправa о манастиру, гласање у петак

Танјуг
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЦЕТИЊЕ - Скупштина Цетиња завршила је синоћ расправу о грађанској иницијативи да се права својине Цетињског манастира пренесу са локалне самоуправе на неканонску Црногорску православну цркву (ЦПЦ).

Одборници СДП и СД и ГП УРА најавили су да ће подржати ову иницијативу, а о усаглашеним закључцима Скупштина Цетиња гласаће у петак, преноси РТЦГ.

Основ за расправу је петиција коју је потписало 600 Цетињана, односно три одсто пунољетних грађана с правом гласа, а након расправе прочитани су закључци које су усагласили ДПС, СДП, СД и ГП УРА. Скупштина је осудила дјеловање Владе Црне Горе и позвала је да се "уздржи од даљег противправног поступања" и да повуче донесене акте и спроведене радње „којима се без законског утемељења жели забранити Цетињу да располаже имовином која се налази у његовом неспорном власништву.

" Дан уочи јучерашњег заседања цетињске скупштине, влада Црне Горе је Управи за катастар и државну имовину наложила да без одлагања као власника Цетињског манастира уместо града Цетиња упише државу.

Такође, наложено им је да у лист непокретности унесу забелашку забране отуђења и оптерећења свих објеката и парцела које користи Цетињски манастир, пренијеле су подгоричке Вијести.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана