Cetinje: Završena rasprava o manastiru, glasanje u petak

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

CETINjE - Skupština Cetinja završila je sinoć raspravu o građanskoj inicijativi da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa lokalne samouprave na nekanonsku Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

Odbornici SDP i SD i GP URA najavili su da će podržati ovu inicijativu, a o usaglašenim zaključcima Skupština Cetinja glasaće u petak, prenosi RTCG.

Osnov za raspravu je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana, odnosno tri odsto punoljetnih građana s pravom glasa, a nakon rasprave pročitani su zaključci koje su usaglasili DPS, SDP, SD i GP URA. Skupština je osudila djelovanje Vlade Crne Gore i pozvala je da se "uzdrži od daljeg protivpravnog postupanja" i da povuče donesene akte i sprovedene radnje „kojima se bez zakonskog utemeljenja želi zabraniti Cetinju da raspolaže imovinom koja se nalazi u njegovom nespornom vlasništvu.

" Dan uoči jučerašnjeg zasedanja cetinjske skupštine, vlada Crne Gore je Upravi za katastar i državnu imovinu naložila da bez odlaganja kao vlasnika Cetinjskog manastira umesto grada Cetinja upiše državu.

Takođe, naloženo im je da u list nepokretnosti unesu zabelašku zabrane otuđenja i opterećenja svih objekata i parcela koje koristi Cetinjski manastir, prenijele su podgoričke Vijesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana