Чачић: Хрватска је заробљена и морално спаљена земља без будућности

ГС
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Предсjедник Реформиста Радимир Чачић оштро је данас критиковао актуелну владу тврдњом да је премијер Андреј Пленковић заробио хрватску државу снажније него што је то било у вријеме Фрање Туђмана и истиче да таква, "морално спаљена земља", нема будућност.

 “Ми имамо једно потпуно заробљавање државе које је битно снажније него у вријеме Туђмана. Тада смо имали једно отворено, брутално и примитивно заробљавање под силом, сјетите се 'стојединице', било је пријетњи и метком у чело, али стварно заробљавање државе какво имамо данас је битно горе. Данас нема тог страха од убиства или премлаћивања, хапшења мало мање, али губитка посла, потпуне зависности, спречавање успјеха фирми када на било какав начин додирују државу, да”, навео је Чачић гостујући на загребачкој Н1 тв..

Коментаришући ноћашњу вишесатну маратонску сједницу парламента на којој је расправљано о захтјеву опозиције о распуштању Сабора, Чачић каже да данас у Хрватској нема ни портира који није постављен одлуком ХДЗ-а, камоли директора или љекара.

Истиче да таква држава нема будућност под водством Пленковића који је давао наду, а који се, како каже, у политичкој оријентацији од њега и од Зорана Милановића, ни у чему не разликује.

"То је грађански центар, само су из себичних амбиција отишли тамо гдје могу те амбиције да испуне”, навео је Чачић.

Он каже да је Хрватсака "морално спаљена" земља, гдје је, како се навео "један (Иван) Турудић појављује као кључни човек правосуђа".

"То је увредљиво за сваког грађанина ове земље. Ово што се догађа није случајно, полако се то силно гађење повећава. Рачан је водио најуспјешнију владу свих времена, када смо се најбрже приближавали Европи, имали смо највећи раст БДП-а без европског новца, с нашим новцем, увео нас је у европску породицу потписом предприступног уговора с ЕУ у вријеме када са нама нико није хтио да разговара", навео је Чачић.

Он каже да у парламенту има "различитих бедака, примитивних типова који су синоним за афере, али нико није толико глуп да би помислио да ће опозиција наметнути датум избора", која отвара тему колико је важно да се власт промени.

 "Ова гротеска Пленковића да излази с причом о радикалној љевици, па дај се сабери. Ја сам радикална љевица? Па ти си био дебело у комунистичком гнезду породично када су мене осудили на осам мјесеци затвора због рушења самоуправног социјализма”, навео је Чачић.

Подсјетио је да је својевремено на молбу Пленковића подржао његову владу да би, како каже, спријечио радикалну десницу.

"Русофили? То је тако јадно и испод нивоа... Он се на то не сме спуштати. Опорба има задатак да освести потребу за промјеном власти, а она постоји итекако и да се ослободи правна држава. То нам говори и европска тужитељка", навео је Чачић.

Говорећи о могућим коалицијама на парламентарним изборима, Чацић каже да су ХДЗ-у потенцијални партнер Домовински покрет Ивана Пенаве, односно “сви они који нису рекли ништа против Турудића...".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана