Čačić: Hrvatska je zarobljena i moralno spaljena zemlja bez budućnosti

GS
Foto: Agencije

ZAGREB- Predsjednik Reformista Radimir Čačić oštro je danas kritikovao aktuelnu vladu tvrdnjom da je premijer Andrej Plenković zarobio hrvatsku državu snažnije nego što je to bilo u vrijeme Franje Tuđmana i ističe da takva, "moralno spaljena zemlja", nema budućnost.

 “Mi imamo jedno potpuno zarobljavanje države koje je bitno snažnije nego u vrijeme Tuđmana. Tada smo imali jedno otvoreno, brutalno i primitivno zarobljavanje pod silom, sjetite se 'stojedinice', bilo je prijetnji i metkom u čelo, ali stvarno zarobljavanje države kakvo imamo danas je bitno gore. Danas nema tog straha od ubistva ili premlaćivanja, hapšenja malo manje, ali gubitka posla, potpune zavisnosti, sprečavanje uspjeha firmi kada na bilo kakav način dodiruju državu, da”, naveo je Čačić gostujući na zagrebačkoj N1 tv..

Komentarišući noćašnju višesatnu maratonsku sjednicu parlamenta na kojoj je raspravljano o zahtjevu opozicije o raspuštanju Sabora, Čačić kaže da danas u Hrvatskoj nema ni portira koji nije postavljen odlukom HDZ-a, kamoli direktora ili ljekara.

Ističe da takva država nema budućnost pod vodstvom Plenkovića koji je davao nadu, a koji se, kako kaže, u političkoj orijentaciji od njega i od Zorana Milanovića, ni u čemu ne razlikuje.

"To je građanski centar, samo su iz sebičnih ambicija otišli tamo gdje mogu te ambicije da ispune”, naveo je Čačić.

On kaže da je Hrvatsaka "moralno spaljena" zemlja, gdje je, kako se naveo "jedan (Ivan) Turudić pojavljuje kao ključni čovek pravosuđa".

"To je uvredljivo za svakog građanina ove zemlje. Ovo što se događa nije slučajno, polako se to silno gađenje povećava. Račan je vodio najuspješniju vladu svih vremena, kada smo se najbrže približavali Evropi, imali smo najveći rast BDP-a bez evropskog novca, s našim novcem, uveo nas je u evropsku porodicu potpisom predpristupnog ugovora s EU u vrijeme kada sa nama niko nije htio da razgovara", naveo je Čačić.

On kaže da u parlamentu ima "različitih bedaka, primitivnih tipova koji su sinonim za afere, ali niko nije toliko glup da bi pomislio da će opozicija nametnuti datum izbora", koja otvara temu koliko je važno da se vlast promeni.

 "Ova groteska Plenkovića da izlazi s pričom o radikalnoj ljevici, pa daj se saberi. Ja sam radikalna ljevica? Pa ti si bio debelo u komunističkom gnezdu porodično kada su mene osudili na osam mjeseci zatvora zbog rušenja samoupravnog socijalizma”, naveo je Čačić.

Podsjetio je da je svojevremeno na molbu Plenkovića podržao njegovu vladu da bi, kako kaže, spriječio radikalnu desnicu.

"Rusofili? To je tako jadno i ispod nivoa... On se na to ne sme spuštati. Oporba ima zadatak da osvesti potrebu za promjenom vlasti, a ona postoji itekako i da se oslobodi pravna država. To nam govori i evropska tužiteljka", naveo je Čačić.

Govoreći o mogućim koalicijama na parlamentarnim izborima, Čacić kaže da su HDZ-u potencijalni partner Domovinski pokret Ivana Penave, odnosno “svi oni koji nisu rekli ništa protiv Turudića...".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana